Obradović: Počinju isključenja struje svih neplatiša
Foto: Aleksandar Obradović

Elektroprivreda Srbije

Obradović: Počinju isključenja struje svih neplatiša

Društvo -
Svi koji su želeli i bili voljni imali su priliku. Bio je dovoljno vremena i prilike da se reši problem starih dugovanja, kazao je v.d. generalnog direktora EPS

BEOGRAD - Vršilac dužnosti generalnog direktora Elektroprivrede Srbije Aleksandar Obradović izjavio je danas da će struja biti isključena svima koji ne plaćaju i da su već pripremljeni akcioni planovi za isključenja.

"Od sada krećemo u aktivnu kampanju i oni koji ne plaćaju električnu energiju, koji nisu potpisali sporazum o reprogramu duga za struju ili se ne pridržavaju sporazuma biće isključeni", izjavio je Obradović.

Obradović je dodao i da su planovi isključenja za neplatiše već napravljeni i da svaka elektrodistribucija zna šta treba da uradi. Na pitanje hoće li biti plenidbe imovine zbog dugova za struju, Obradović je odgovorio da će Direkcija za pravo EPS-a odučiti kako će biti naplaćena ta potraživanja.

"Mi želimo da naplatimo ono što smo isporučili građanima i privredi", rekao je Obradović i dodao da je jasan stav i Vlade i resornog ministarstva da potrošena električna energija mora da se plati.

Prema njegovim rečima, sa akcijom otpisa kamata na dugovanja za struju uz otplatu duga na rate dali su "još jednu veliku šansu i građanima i privredi da pod mnogo povoljnijim uslovima krenu sa rešavanjem nagomilanih dugova".

"Svi koji su želeli i bili voljni imali su priliku. Bio je dovoljno vremena i prilike da se reši problem starih dugovanja", precizirao je Obradović. On je kazao da je uspeh akcije otplate duga bez kamata na rate "relativan" i da se razlikuje po distribucijama.

Kako je dodao, nabolji uspeh zabeležila je Elektrosrbija iz Kraljeva koja je uspela da pokrije čak 65 odsto tih starih potraživanja, a najlošije rezultate ima Jugoistok.

"Analiziraćemo rad ostalih elektrodistribucija i na osnovu toga preduzećemo aktivnosti da do takvih loših rezutata ne dođe", kazao je Obradović.

Elektroprivreda Srbije objavila je ranije da je s potrošačima sklopila sporazume o reprogramu sedam milijardi dinara duga za struju. Preostala dugovanja su oko 100 milijardi dinara, od čega po polovinu duguju domaćinstva i privreda. U okviru akcije otpisa kamata na dugovanja za struju uz otplatu duga na rate, koja je trajala od 1. marta do 25. aprila, ukupno sklopljeno 110.000 sporazama o reprogramu duga, od toga po pola sa domaćinstvima i privredom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track