OBRATITE PAŽNJU: Postoji opasnost od svežih sokova, pogledaje koji vi smete da pijete

Zdrava hrana i nije tako zdrava

OBRATITE PAŽNJU: Postoji opasnost od svežih sokova, pogledaje koji vi smete da pijete

Život -
Posebno ako ste bolesni i imate neki ozbiljan zdravstveni problem ne bi smjeli piti baš ni sve svježe sokove, u nastavku ćemo objasniti zbog čega…

Sveži su, ukusni, prirodni pa smemo da ih pijemo, ali nije baš uvek tako. Nisu baš svi sokovi dobri i mogu biti baš opasni jer kod nekih bolesti sokovi mogu biti jako loš izbor.

Sigurno ste išli nekada nekome u bolnicu pa vam je doktor striktno zabranio da bolesniku date i sok, jeste li se pitali oko čega ako je baš bolesnicima preporučljivo da unose vitamine kroz kvalitetne vitaminske sokove. Isti sok (npr – sok od šargarepe) nekome može pomoći ali nekome baš i ne.

Dakle, ako imate peptički ukus, gastritis ili pankreatitis ne smete da pijete sok od limuna, narandže, jabuke, ribizle ili brusnice. Oni sadrže mnoge organske spojeve, koji povećavaju kiselost želuca, što može izazvati gorušicu i bol.

Konzumaciju soka od grožđa treba ograničiti ako imate dijabetes. Ona sadrži previše glukoze i kalorija. Takođe, nije poželjno piti previše soka od grožđa, ako imate sindrom iritabilnog kolona. Zapamtite, mnogi sveži sokovi imaju laksativna svojstva.

Dakle, ako patite od proliva, trebali biste da ih razredite i pijete s vodom malo po malo. Kako bi dobili potrebne vitamine, ne morate piti litre soka na dan.

Takvi eksperimenti mogu samo oštetiti organizam. Razumna količina je od nekoliko kašikica do 3 čaše dnevno, zavisno o vrsti soka. Postoji mišljenje da sok ne može biti pripremljen uz pomoć električnih sokovnika, jer se vitamini uništavaju u kontaktu s metalom.

To je delimično tačno. Ako pripremite sok koristeći bakinu metodu, gubitak vitamina je još uvek neizbežan.

Sveži sokovi od voća i povrća se nadopunjuju na odličan način. Voćni sokovi su bogatiji šećerima i vitaminima, a sokovi od povrća mineralnim solima. Bolje je piti sokove 30 do 40 minuta pre obroka ili tokom pauze između obroka.

Ako pijete sokove od slatkog voća poslije ručka, može povećati fermentaciju u crijevima i trbuhu, te izazvati nadutost. Morate piti sveže sokove odmah nakon što ih pripremiti. Čak i kratkoročno držanje u frižideru smanjuje lekovite vrednost soka, iako njegov ukus može ostati isti.

RepaSok od repe sadrži mnogo šećera, vitamina С, В1 i В2. Također sadrži mnogo kalija, gvožđa, mangana. Visoke nivoe magnezijuma pridonose normalizaciji živčanog sistema, kod naprezanja, preopterećenja i nesanice. Ovaj sok takođe poboljšava pokretljivost creva, što je razlog zašto je dobar lek za zatvor. No, sveži sok od repe takođesadrži štetne spojeve, koji se uništavaju u kontaktu sa vazduhom. Dakle, pre pijenja trebate ga držati u frižideru 2-3 sata. Nažalost, neki ljudi ne mogu piti sok repe. Ponekad uzrokuje mučninu, povraćanje, vrtoglavicu, goršicu i opštu slabost. Morate se naviknuti na koncentrirani sok od repe, malo po malo, počevši od jedne kašikice dnevno. Pre pijenja, razredite ga sa prokuvanom vodom. Možete ga mešati sa sokovima od mrkve, kupusa, jabuke, šljive ili bundeve. Ako imate bubrežne bolesti, peptički ulkus ili bolest dvanaesnika, sok od repe se ne preporučuje.

KupusSok od kupusa sadrži lako probavljive ugljikohidrate, vitamin С, folnu kiselinu i aminokiseline. Takođe sadrži kalijum, natrijum, kalcijum, magnezijum i gvožđe. Topao se koristi kao lek protiv peptičkog ulkusa i bolesti dvanaesnika. Preporučuje se koristiti topao sok od svežeg kupusa za grgljanje. Osim toga, sok od kupusa otežava pretvorbu ugljikohidrata u masti, a to je razlog zašto je koristan gojaznim osobama. Možete ga piti 30 minuta pre obroka i između obroka nekoliko puta dnevno. Bez obzira na činjenicu da sok od kupusa ima lekoviti učinak na želučanu sluznicu, nepoželjno ga je piti ako imate gastritis i peptički ulkus.

BundevaSok od bundeve sadrži saharozu, zdrave pektine, kalij, magnezijum i gvožđe. Takođe sadrži i vitamine С, В1, B2, В6, Е i beta karoten. Sok od bundeve poboljšava probavu. Preporučuje se za osobe s kardiovaskularnim bolestima. Sok od bundeve je posebno dobar za bubrege i bolesti jetre. Pijte pola čaše jednom dnevno. Ako imate problema s nesanicom preporučuje se popiti čašu soka od bundeve s medom prije odlaska u krevet.

JabukaJabuka sadrži mnogo vitamina C, kalija, kalcija, gvožđa i cinka. Dobra je kod ateroskleroze, bolesti jetre, mokraćnog balona, bubrežnih bolesti. Pektin iz kašastog soka od jabuke normalizuje rad creva. Visoki šećer i organski spojevi pridonose brzoj obnovi energije nakon fizičkog opterećenja. Možete piti sok od jabuke, bez opasnosti za zdravlje u prilično velikim količinama, do 1 litre na dan. Sveži sok od jabuka se ne preporučuje kod gastritisa, peptičkog ulkusa i pankreatisisa.

GrožđeSok od grožđa sadrži značajne količine šećera i kalijum. Preporučuje se kod živčane iscrpljenosti i kolapsa. Sok od tamnog grožđa smanjuje rizik od srčanih bolesti. Njegovo redovno pijenje smanjuje nivo holesterola i arterijskog pritiska. Sok od grožđa ima i antibakterijska svojstva, diuretik je i laksativ. Pijte pola čaše prirodnog soka od grožđa 3 puta dnevno tokom 3 sedmice za lekovite svrhe. Pre pijenja, sok razredite s vodom u meru 1:1. Sok od grožđa, se ne preporučuje kod gastritisa, peptičkog ulkusa, dijabetesa, gojaznosti i hroničnih upalnih procesa u plućima.

LimunSveži citrusni sokovi su bogati vitaminima C, kalijem i folnom kiselinom. Oni povećavaju vitalnost, uklanjaju umor i jačaju krvne žile. Ti sokovi su korisni kod ateroskleroze i hipertenzije. Međutim, ako patite od peptičkog ulkusa, hroničnog gastritisa ili pankreatitisa, onda se sokovi od citrusa se ne preporučuju za vas.

ŠipakSok od šipka pobuđuje apetit, reguliše aktivnost želuca i povećava hemoglobin. Diuretik je, dobar za borbu protiv upala i antiseptik. Obično se preporučuje piti ga u kombinaciji sa sokom od šargarepe i repe. Sok od šipka treba razrediti s vodom. On sadrži mnoge kiseline, koje iritiraju sluznicu želuca i uništavaju caklinu. Sveži sok od šipka treba izbegavati kod gastritisa, peptičkog ulkusa i pankreatitisa.

(Doznajemo.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track