Obrenovac najčešća reč u nemačkim izveštajima!
Foto: Rojters

Izveštavali o tužnim sudbinama

Obrenovac najčešća reč u nemačkim izveštajima!

Društvo -
Nemački mediji ukazuju na ogromne žrtve i štete, kao i na opasnost od zaraza, pišu da je srpski premijer Aleksandar Vučić potvrdio hapšenje nekih trgovaca koji su iskoristili tragediju i podigli cene vode i hrane i posebno naglašavaju ogromnu solidarnost i zajedništvo, proizašlo iz nevolje

BERLIN - Nemački mediji, kako moćni i uticajni, tako i oni od lokalnog značaja, pišu sveobuhvatno i opširno o Srbiji u nevolji, a jedna od najčešćih pominjanih reči u izveštajima o poplavama i zajedništvu je Obrenovac.

Iz onoga kako se nemački političari odnose prema prirodnoj katastrofi koja je pogodila Srbiju sada nije primereno izvlačiti aktuelno-politički zaključak, ali zato jeste da su Nemci iz medijskih tekstova, napisaniih u najboljem stilu reportaža, izveštaja i televizijskih priloga punih teških imena potopljenih srpskih gradova, mogli steći sveobuhvatnu sliku nesreće.

Takođe, mogli su da se informišu se o angažmanu vlade u Beogradu ili saznati o tužnim sudbinama jednog Milana, Ljubomira, Marine...

Starija žena na prozoru poplavljene zgrade u Obrenovcu, zvonkog glasa uprkos nevolji i vekna hleba koju joj spasilac ubacuje u kesu, spuštenu preko konopčeta ili sedi starac sa plavom, očito, u poslednjem momentu uzetom kesom na leđima mladića koji ga nosi kroz duboku vodu - samo su neki od priloga nemačke televizije ARD o poplavama u Srbiji.

Nemački mediji ukazuju na ogromne žrtve i štete, kao i na opasnost od zaraza, pišu da je srpski premijer Aleksandar Vučić potvrdio hapšenje nekih trgovaca koji su iskoristili tragediju i podigli cene vode i hrane i posebno naglašavaju ogromnu solidarnost i zajedništvo, proizašlo iz nevolje.

Sa maticom su se solidarisali i Srbi u rasejanju, a Centralni savet Srba Nemačke, koji je u kontaktu sa Crvenim krstom Nemačke, apelovao je na sakupljanje pomoći i objavio brojeve računa preko kojih se može pomoći Srbiji.Srbiji i Srbiju u ovom momentu pomažu i nemačka država i firme i organizacije.Osim oficijelne pomoći, postoji, međutim, i ona druga, pomoć - nemačkog učitelja, koji je nekada u razredu imao jednu Milicu, ili lekara, pekara ili onih koji su uživali u muzici trube u Guči ...

U Nemačkoj su mnogi Srbi našli "uhlebljenje" i tu proveli vek, a ovih dana tužnih vesti iz domovine od svojih nemačkih rođaka, prijatelja i poznanika, osim reči utehe, čuli su i rečenicu:" Želim da vam pomognem".

Nemci su, uprkos istorijskom sećanju o najmanje dva krvava rata vođena na srpskom tlu i NATO-napada i uvreženog mišljenja o njima, pokazivali velikodušnost prema ugroženim Srbima, naročito deci na lečenju i darivali im i po više hiljada evra, ali i po pet evra, koje posebno treba pominjati, jer sigurno nisu stigli iz kuća obilja i blagostanja.

Kada je reč o političkoj eliti države, ona je brzo reagovala u vezi sa poplavama u Srbiji i na Balkanu - šef diplomatije Frank-Valter Štajnmajer izrazio je saučešće i najavio pomoć, ali i kancelar Angela Merkel.

Poznata kao političar koji uspešno tehnokratski i bez emocija vlada državom, ona je u telegramu saučešća srpskom premijeru Vučiću, u prvom licu jednine, napisala da je izveštaji o žrtvama i velikim štetama zbog katastrofalnih poplava ispunjavaju tugom i saosećanjem, izjavila saučešće porodicama žrtava nevremena i najavila podršku Nemačke i EU u ovom teškom vremenu.

To je važno i zbog Srba u Nemačkoj i njihove integracije u nemačko društvo, što je jedan od važnih zadataka vlade u Berlinu, zbog samih Nemaca i zbog samih Srba, naviknutih poslednjih godina na pruski hladne pozdrave.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track