OBRT: Vlado Georgiev vraća Sokoju 6.000.000 dinara
Foto: Kurir Štampano

Skupština organizacije muzičkih autora

OBRT: Vlado Georgiev vraća Sokoju 6.000.000 dinara

Stars -
Sporne košuljice: Na sednici utvrđena nepravilnost u obračunu honorara za 2011. i 2012, od svih prozvanih autora jedino Vlado rekao da će vratiti višak novca

Izborna skupština Sokoja dobila je nesvakidašnji epilog.

Vlado Georgiev vratiće 6.000.000 dinara organizaciji koja štiti prava muzičkih autora Srbije jer je utvrđeno da je dobio više novca zbog lažiranja košuljica (prijava emitovanih dela na TV i radio stanicama na osnovu kojih se utvrđuje godišnji honorar, op. aut.) od strane pojedinih emitera. Naša saznanja potvrdio je Milutin Popović Zahar, koji je prisustvovao zasedanju. On je bio i član komisije koja je nadgledala isplatu honorara za 2011. i 2012. godinu. Georgievu je za te dve godine isplaćeno čak 10.000.000 dinara, a trebalo je da dobije 4.000.000.Hrabar i pošten čovek- Vlado je ispao hrabar i pošten čovek i priznao je da su te košuljice koje su njemu date nevalidne. On je javno rekao da će vratiti pare. Mi nismo želeli da opanjkavamo nijednog autora već da nam svima bude bolje - kaže Zahar. Kako saznajemo, sporni su bili i honorari Dragana Brajovića Braje i Marine Tucaković, kojima je za 2011. i 2012. godinu isplaćeno 12.000.000 dinara odnosno 10.000.000. I oni su kao i Georgiev u to vreme bili članovi UO Sokoja.

Napustio Sokoj... Zahar bio u komisiji koja je nadgledala isplatu
Napustio Sokoj... Zahar bio u komisiji koja je nadgledala isplatu

Iako je utvrdio da su nameštane košuljice, Zahar nije ponovo izabran za člana bilo kog tela organizacije.- Hteo sam da zakon štiti jednako male i velike autore. Nije mi krivo što nisam opet izabran. Rešio sam se glavobolje - objašnjava Zahar.Umanjeni honorariGeorgiev neće morati da novac uplati odmah na račun Sokoja, već će mu biti umanjivani honorari narednih godina.Pozvali smo PR službu Vlade Georgieva, u kojoj nam je traženo da pitanja dostavimo u pisanoj formi. Mi smo to učinili, a odgovor nam nije stigao da zaključenja broja.

Miroljub Aranđelović KemišVLADO JE KRIVICU PREBACIO NA EMITEREMiroljub Aranđelović Kemiš smatra da bi za lažiranje košuljica trebalo ispitati da li je to krivično delo.- Vlado se pravdao da dopunske košuljice rade televizije i krivicu je svalio na njih. Mora da se ispita da li je to krivično delo. Rekao je da mu se taj novac odbije od sledećeg honorara. Šta to treba da znači? Mogu sledećih deset godina da mu odbijaju - kaže Kemiš.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja