SPASLI SMO 8 NEMAČKIH OVČARA: Vojska Srbije ne da svoje pse za testiranje!
Foto: Vojsak Srbije

Građani reagovali

SPASLI SMO 8 NEMAČKIH OVČARA: Vojska Srbije ne da svoje pse za testiranje!

Društvo -
Reč je o projektu koji je trebalo da se realizuje na Vojnomedicinskoj akademiji, a kojim je predviđeno testiranje nad psima koji više ne mogu da obavljaju zadatke u jedinicama Vojske Srbije
1 / 2 Foto: Vojsak Srbije

BEOGRAD - Ministarstvo odbrane Srbije donelo je odluku da se se obustavi projekat koji je trebalo da se realizuje na Vojnomedicinskoj akademiji (VMA), a koji predviđa testiranje nad psima koji više ne mogu da obavljaju zadatke u jedinicama Vojske Srbije.

Naređenje je lično izdao ministar odbrane Srbije Nebojša Rodić koji se priključio akciji koja je za cilj imala da se spreči žrtvovanje 8 nemačkih ovčara nad kojima bi se vršili medicinski eksperimenti.

U saopštenju ministarstva se navodi da je projekat u kratkom vremenskom periodu izazvao reakciju uvažavajućeg broja građana.

Podsetimo, posle pisanja Kurira pokrenuta je peticija kako bi se zaustavilo žrtvovanje 8 nemačkih ovčara Vojske Srbije. Za samo par dana peticiju je potpisalo više od 11.000 ljudi.

Inače, reč je o projektu koji je trebalo da se realizuje na Vojnomedicinskoj akademiji, a kojim je predviđeno testiranje nad psima koji više ne mogu da obavljaju zadatke u jedinicama Vojske Srbije.

Početkom godine Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) obratila se Vojnomedicinskoj akademiji sa molbom za saradnju u vezi sa realizacijom projekta „Regenerativni potencijal nanokristala hidroksiapatita i njegovog konjugata sa vitaminom D u terapiji peri-implantnih kostnih defekata“.

Foto: Vojska Srbije
Foto: Vojska Srbije

Predviđeno je da se projekat realizuje na VMA, u Odeljenju za uzgoj laboratorijskih i eksperimentalnih životinja Instituta za medicinska istraživanja. Trebalo je da se pri eksperimentu koriste psi, pre svega, zbog svojih fizioloških osobina.

Zahtev za dozvolu projekta podnet je Etičkom komitetu Vojnomedicinske akademije za rad sa eksperimentalnim životinjama. Pravilnikom o radu Etičkog komiteta Vojnomedicinske akademije za rad sa eksperimentalnim životinjama regulisani su sastav i rad tog tela. Taj Pravilnik je u skladu sa domaćim zakonodavstvom i Evropskom konvencijom o zaštiti kičmenjaka koji se koriste za oglede i druge naučne svrhe,

U saopštenju se ističe da Ministarstvo odbrane insistira na doslednoj primeni domaćeg i međunarodnog zakonodavstva u svakom postupku koji sprovodi.

VS ističe da je i ovakav vid nadzora nad radom državnih institucija delotvoran, bez obzira na to što se u konkretnom slučaju nije pristupilo, ni započelo sa realizacijom projekta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track