Obustavljena spasilačka operacija, 146 poginulih

Tanzanija

Obustavljena spasilačka operacija, 146 poginulih

Planeta -
Vladin zvaničnik Ali Džuma Šamuna rekao da su pronađena tela 69 putnika, dok se 77 vode kao nestali, ali da je spasilačka operacija prekinuta zbog toga što ne postoje gotovo nikakve šanse da neko bude pronađen živ u Indijskom okeanu posle nekoliko dana od nesreće

ZANZIBAR - Vlada u Tanzaniji je danas obustavila spasilačku operaciju posle potonuća trajekta u kojem je, kako se pretpostavlja, poginulo 146 ljudi.

Vladin zvaničnik Ali Džuma Šamuna je rekao da su pronađena tela 69 putnika, dok se 77 vode kao nestali, ali da je spasilačka operacija prekinuta zbog toga što ne postoje gotovo nikakve šanse da neko bude pronađen živ u Indijskom okeanu posle nekoliko dana od nesreće.

Na trajektu MV Skagit, koji se prevrnuo u sredu na putu iz Dar es Salama u Zanzibar, nalazio se 291 putnik, iako je njegov maksimalni kapacitet iznosio 250, dodao je Šamuna.

Posle nesreće je spaseno 145 putnika, među kojima je bilo i stranih turista.

Vlada je danas zatvorila identifikacioni centar za žrtve pošto su se juče pronađena tela već raspala do neprepoznatljivosti kazao je dr Marijani Msafiri, zvaničnik zadužen za spasilačku operaciju.Spasilačku operaciju su usporavali jak vetar i snažne struje tokom proteklih dana.

Spasilac Ali Ramadan je rekao da su ronioci pokušali da pronađu potonuli trajekt na dubini od 25 metara, ali da nisu uspeli da ga nađu. On pretpostavlja da su podvodne struje možda odnele trajekt dalje od mesta na kome je potonuo, navodi AP.

"Zaključili smo da ne postoje gotovo nikakve šanse da pronađemo bilo koga živog ili da lociramo trajekt. Na mestu na kome je potonuo voda je duboka, a podvodne struje su jake. Opasno je roniti na većoj dubini od 25 metara", objasnio je Ramadan.

U septembru prošle godine više od 200 ljudi je stradalo kada je potonuo pretrpani trajekt koji je išao od jednog do drugog zanzibarskog ostrva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track