Lekićev štab: Zloupotrebljeno 20.000 glasova
Foto: REUTERS

Traže novo brojanje listića

Lekićev štab: Zloupotrebljeno 20.000 glasova

Planeta -
Izborni štab Lekića podneo je zahtev za ponovno prebrojavanje svih glasačkih listića u opštinskim izbornim komisijama na nivou Crne Gore

PODGORICA - Izborni štab predsedničkog kandidata Miodraga Lekića osporio je preliminarne rezultate izbora za predsednika Crne Gore, koje je saopštila Državna izborna komisija (DIK), i zatražio ponovno prebrojavanje glasačkih listića, navodeći da predmet zloupotrebe može biti oko 20.000 glasova.

DIK je prethodno saopštio da je, prema preliminarnim rezultatima, predsednički kandidat Demokratske partije socijalista i aktuelni šef države Filip Vujanović pobedio na izborima, pošto je za njega glasalo 161.940 birača ili 51,21 odsto, a za Lekića 154.290 ili 48,79 odsto.

Lekićev predstavnik u DIK-u Dražen Medojević kazao je da nije potpisao privremene rezultate izbora koje je saopštilo to državno telo, a isto su postupili i članovi DIK-a iz Nove Nove srpske demokratije i Pozitivne Crne Gore, dok su predstavnici Socijalističke narodne partije bili uzdržani.

Medojević je novinarima rekao da Izborni štab Lekića u potpunosti osporava izborne rezultate koje je saopštio DIK.

Izborni štab Lekića podneo je zahtev za ponovno prebrojavanje svih glasačkih listića u opštinskim izbornim komisijama na nivou Crne Gore. Tako da mi saopštene rezultate ne možemo da prihvatimo, dok se ne ispitaju sve nepravilnosti, kazao je on.

Prema njegovim rečima, Izborni štab Lekića je u tokom izbornog dana dobijao mnogo prigovora glasača na tok izbornog procesa. Medojević je naveo da su prisutne dve činjenice koje mogu biti predmet velikih zloupotreba u toku izbornog procesa.

Te dve činjenice su veliki broj glasova koji je dobijen putem pisma i veliki broj nevažećih glasačkih listića, što je ukupno oko 20.000 glasova, kazao je on.

Nedeljni predsednički izbori bili su šesti od uvođenja višestranačkog sistema u Crnoj Gori, odnosno drugi nakon sticanja nezavisnosti 2006. godine.

Posmatrači Saveta Evrope i OEBS-a saopštili su ranije danas u Podgorici da su predsednički izbori, sa tehničke tačke gledišta, sprovedeni na profesionalan i efikasan način i da su fundamentalna prava uglavnom ispoštovana.

Šef Izbornog štaba Miodraga Lekića, Goran Danilović, kazao je večeras da je Državna izborna komisija prekršila zakon objavljivanjem preliminarnih zvaničnih rezultata, ističući da opozicioni Demokratski front neće dozvoliti da bude prekrojena volja građana na izborima za predsednika Crne Gore. Danilović je kazao da saopšteni preliminarni rezultati DIK-a predstavljaju kršenje zakona, jer je, kako je naveo, definitivno bilo zloupotreba biračkog prava.

Već smo ukazali na brojne nepravilnosti koje su morale da nateraju DIK da prolongira saopštavanje rezultata izbora. U toku je provera izbornog materijala za koji sumnjamo da je falsifikat, a na kojem neko pokušava da prekroji volju građana Crne Gore, rekao je Danilović. On je novinarima kazao da DIK ne može oduzeti Lekiću pobedu na izborima. Budite sigurni da nećemo dopustiti da nam bude ukradena pobeda, poručio je Danilović. On je izrazio čuđenje zbog uzdržanost predstavnika Socijalističke narodne partije u DIK-u, kada je, kako je naveo, očigledna izborna krađa. Pitam se kakva je to vrsta uzdržanosti na očiglednu krađu izborne volje, kazao je Danilović.

Vujanović, koji je predsednički kandidat Demokratske partije socijalista i aktuelni šef države, kazao je ranije da je njegova pobeda na izborima za predsednika Crne Gore čista, ali je pozvao svoje pristalice da pre slavlja sačekaju konačne rezultate koje će saopstiti DIK.

"Ovo je pobeda koju smo objavili kada smo se uverili u pregled zapisnika sa svih biračkih mesta. Naša pobeda je čista. Ali, suočeni da se pobede ne priznaje, pozivamo sve građane Crne Gore da sačekamo i vidimo da će ono što smo mi objavili utvrditi i Državna izborna komisija", naveo je on. Vujanović je tada kazao da je osvojio 51,3 odsto glasova, a Lekić 48,7.

Lekić je, međutim, saopštio da je on osvojio 50,5 odsto glasova, a Vujanović 49,5. Šef Lekićevog Izbornog štaba Goran Danilović pozvao je ranije danas DIK da ne podlegne pritisku DPS-a i proglasi pobedu Vujanovića na predsedničkim izborima.

"Vujanović nije pobedio. Od DIK-a tražimo da poštuje Ustav i zakone Crne Gore, odnosno da ne proglašava Vujanović za predsednika države", kazao je Danilović na konferenciji za novinare. On je istakao da je Lekić novi predsednik Crne Gore, a to će se, kako je naveo, dokazati nakon ponovnog prebrojavanja glasova na spornim biračkim mestima. "Tražimo od DIK-a da nam omogući kontrolu u svakoj od 21 opštine, posebno u onima gde je bilo zloupotreba", kazao je Danilović.

Lider DPS-a i crnogorski premijer Milo Đukanović čestitao je ranije Vujanoviću pobedu na izborima za šefa države, dodajući da očekuje da će taj trijumf potvrditi i DIK. "Ovo je velika pobeda, posebno imaju u vidu kontekst u kojem smo je izvojevali. Ovo je pobeda u kojoj smo ispred sebe imalu udruženu opoziciju, nepovoljan socijalno-ekonomski ambijent i žestoku opstrukciju iz redova našeg tradicionalnog koalicionog partnera - Socijaldemokratske partije, koji je aktivno učcestvovao u kampanji protiv našeg kandidata. Pobediti u takvim okolnostima zaista je podvig", kazao je Đukanović.

On je odao priznaje Lekiću na ostvarenom rezultatu, koji je okarakterisao kao respektabilan i za poštovanje. Nedeljni predsednički izbori bili su šesti od uvođenja višestranačkog sistema u Crnoj Gori, odnosno drugi nakon sticanja nezavisnosti 2006. godine. Posmatrači Saveta Evrope i OEBS-a su danas u Podgorici ocenili da su predsednički izbori, sa tehničke tačke gledišta, sprovedeni na profesionalan i efikasan način i da su fundamentalna prava uglavnom ispoštovana.

Milo Đukanović i Filip Vujanović posle izbora
Milo Đukanović i Filip Vujanović posle izbora

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track