OD DIJAMANATA: Kućica za lutke vredna 7 miliona dolara

Vilin dvorac

OD DIJAMANATA: Kućica za lutke vredna 7 miliona dolara

Ludi svet -
Kućica je ukrašena lusterima optočenim dijamantima, smaragdima i biserima, a zidove je oslikao lično Volt Dizni

Kolin Mur, jedna od najvećih filmskih zvezda tridesetih godina prošlog veka, imala je neobičnu opsesiju: kućice za lutke.

Povučena glumica bila je dovoljno bogata da svoje snove pretvori u stvarnost. Za "Vilin dvorac" optočen dragim kamenjem, zvezda filma “Grimizno slovo”, iz 1934. godine, angažovala je pravog arhitektu i izdvojila čak sedam miliona dolara.

Rezultat je bio impresivan. Kućica je ukrašena lusterima optočenim dijamantima, smaragdima i biserima, zidove je oslikao lično Volt Dizni, a opremljena je sa 2.000 minijaturnih predmeta, među kojima je i najmanja Biblija ikada napisana.

Rad na “Vilinom dvorcu” počeo je 1928, a trajao je sve do 1935. godine, i u njemu je učestvovalo oko 100 dizajnera i umetnika.

Kada je kućica od 2,5 metara završena, Amerika je polako počela da izlazi iz Velike krize, a Kolin Mur je upotrebila svoj dvorac u dobrotvorne svrhe, prikazujući ga na izložbama širom zemlje.

Na kraju turneje, koja je trajala četiri godine, prikupila je 650.000 dolara - a novac poklonila siromašnoj deci.

Godine 1949. godine, glumica je odlučila da se zauvek rastane od kućice svojih snova i darivala je Muzeju nauke i industrije u Čikagu, gde je i dan-danas izložena i gde su u njoj imali priliku da uživaju milioni posetilaca.

http://www.youtube.com/watch?v=7EiJQaGxJjM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track