PIO

Od nove godine novi uslovi za penziju

Društvo

Autor:

Od 1. januara žene će zahtev za penziju najranije moći da predaju sa 53 godine i 4 meseca života i sa 34 godine i 4 meseca staža

pomoć, penzioneri, jovan krkobabić, bonus zoom

BEOGRAD - Od nove godine menjaju se i uslova za odlazak u penziju. Svi koji planiraju da se penzionišu, od iduće godine na radnom mestu moraće da ostanu duže nego što je bilo predviđeno u 2012.

Po novom pravilu iz Zakona o PIO, uslovi za sticanje starosne penzije podižu se postepeno sve do 2023. i tada će žene u penziju odlaziti sa najmanje 58 godina života i sa 38 godina staža, a muškarci sa isto godina, ali sa najmanje 40 godina rada iza sebe.

"U ovoj godini muškarci sa 40 godina staža su mogli da se penzionišu najranije sa 53 godine i osam meseci života, a u idućoj će se ova starosna granica podići za četiri meseca. I ženama se od 1. januara podižu oba uslova za po 4 meseca, pa će one zahtev za penziju najranije moći da predaju sa 53 godine i 4 meseca života i sa 34 godine i 4 meseca staža", objašnjava Branislav Rašić, pomoćnik direktora Sektora za ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja. 

U Fondu kažu da uslovi za odlazak u starosnu penziju nisu jedine izmene. Od 2013. penziju neće moći da zatraže ni udovice pre svog 51. rođendana (u ovoj su mogle sa 50 i po godina), ali ni udovci pre 56. godine, iako su u 2012. zahtev mogli da podnose šest meseci ranije.

I ova će se granica podizati postepeno sve do 2017. kada će uslovi ostati "zakucani", pa će žene porodičnu penziju tražiti nakon 53. rođendana, a muškarci nakon 58.Zakon predviđa promene i kod radnika sa beneficiranim stažom, ali i za "uniforme".

"Oni kojima se staž računa sa uvećanim trajanjem moći će da podnesu zahtev kad napune 54 godine. I ova će se granica postepeno podizati sve do 2016. kad će dostići 55 godina", podseća Rašić i dodaje da su od ovih promena izuzeti oni kojima se 12 meseci računa kao 18 jer će oni i dalje moći da se penzionišu sa 50 godina - kaže Rašić.

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Komentari (35)

Pošaljite komentar 

Popularni komentari

 • Sojka na Jugovinu

  Sojka na Jugovinu

  Ma ukinuti penziju ili povecati starosnu granicu na 90 godina, pa ko prezivi neka prica. Nemojte slucajno nekog tajkuna da hapsite i da mu dirate imovinu, pa da njome popunjavate rupe u fondovima, nego udri po narodu, tako je najlakse. Obican covek da rinta dok ne crkne na radnom mestu, a ,,elita,, nek uziva

  56 Odgovori 
 • dada

  dada

  Baba ću biti nekad, a penzionerka izgleda nikad!

  33 Odgovori 
 • Nije dovoljno

  Nije dovoljno

  Treba još žešće po ovom "bezobraznom" srpskom narodu. Treba ih pored granice od 90 godina isterati sa posla u 50toj bez mogućnosti zaposlenja. Napraviti im male kartonske kutije za spavanje i posebne kontejnere obeležene zelenom bojom. Zašto? Pa da bi mogli u njih da bacaju ostatke hrane bogati EUropljani i domaći tajkuni i da na taj način ... više odvajaju hranu za beskućnike, bez-penzionere, ljude bez-domovine i bez-države.

  30 Odgovori 

Poslednji komentar

 • nedjo

  nedjo

  ovo ide ka tome da niko i ne doceka penziju!

  0 Odgovori 

Najčitanije

Facebook

Izjava dana

Ponuđeno nam je mesto vicepremijera, ali nismo prihvatili jer nismo spremni na tu vrstu obaveza Ištvan Pastor

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!
Na vrh