ODBIJAJU EKSTRADICIJU: Rusi ne daju Janukoviča!
Foto: Reuters

Negativan odgovor

ODBIJAJU EKSTRADICIJU: Rusi ne daju Janukoviča!

Planeta -
U slučaju da iz Kijeva stigne zahtev za ekstradiciju Janukoviča, najverovatnije će biti negativno odgovoreno, budući da je on i dalje po pravu (de jure) predsednik predsednik Ukrajine i u skladu s tim ima imunitet od krivičnog gonjenja

MOSKVA - U slučaju da Kijev uputi Moskvi zahtev za izručenje svrgnutog ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča on će najverovatnije biti odbijen.

"U slučaju da iz Kijeva stigne zahtev za ekstradiciju Janukoviča, najverovatnije će biti negativno odgovoreno, budući da je on i dalje po pravu (de jure) predsednik predsednik Ukrajine i u skladu s tim ima imunitet od krivičnog gonjenja", rekao je sagovornik agencije Interfaks.

Komentarišući informacije po kojima nove ukrajinske vlasti Janukoviča terete za pogibije na kijevskom Trgu nezavisnosti (Majdanu nezaležnosti), izvor Interfaksa je rekao i da bi svrgnuti ukrajinski lider mogao da zatraži politički azil u Rusiji, što takođe može biti osnov za odbijanje ekstradicije.

Ove sedmice čelnici ukrajinske policije, službe bezbednosti i tužilaštva saopštili su preliminarne rezultate istrage o upotrebi snajpera na Majdanu, imenujući kao krivca i Janukoviča. Ove sedmice za Janukoviča je izdat nalog za hapšenje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track