Odbor za Kosovo o predlogu rezolucije

Rešenje za Kosovo

Odbor za Kosovo o predlogu rezolucije

Politika -
Vlada Srbije je juče u skupštinsku proceduru poslala taj dokument, koji je dobio podršku državnog vrha na zajedničkoj sednici vlade i predsednika Srbije

BEOGRAD - Dan uoči skupštinske rasprave o predloženoj rezoluciji o osnovnim principima za političke razgovore sa privremenim institucijama samouprave na Kosovu i Metohiji, o tom dokumentu će danas razgovarati i parlamentarni Odbor za KiM.

Vlada Srbije je juče u skupštinsku proceduru poslala taj dokument, koji je dobio podršku državnog vrha na zajedničkoj sednici vlade i predsednika Srbije. Sednica republičkog parlamenta, na kojoj će se kao o jedinoj tački dnevnog reda raspravljati o rezoluciji, zakazana je za sutra u 11 sati.

"Smatram da ne bi smelo ni za koga da bude problematično to što piše u osnovnim principima u rezoluciji. Ključni princip je da mi nećemo priznati jednostranu proglašenu nezavisnost, ali da u potpunosti otvaramo vrata za dijalog sa albanskom stranom za jedno održivo trajnije rešenje sve do konačnog rešenja", rekao je predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun.

Najavljujući sednicu tog odbora posvećenu rezoluciji, on je dodao da ne vidi razlog zašto bi neko odbio te principe. Prema njegovim rečima, da bi se pregovaračka pozicija Srbije značajno pojačala i da bi imali što veći kapacitet, u narednom periodu potrebno je da što veći broj političkih stranaka i ogroman deo javnosti podrže tu rezoluciju.

Drecun očekuje da će Vlada Srbije nekog poslati na sednicu kako bi dao uvodne napomene i objasnjenje o rezoluciji, a prisustvo sednici je potvrdio savetnik predsednika Republike Marko Đurić, koji je takođe učestvovao u izradi platforme.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track