Odbor za Kosovo usvojio rezoluciju
Foto: Tanjug

Odbor za Kosovo usvojio rezoluciju

Politika -
Za Predlog rezolucije o Kosovu glasalo osam poslanika vladajuće koalicije, dok su četiri člana odbora bila uzdržana

BEOGRAD - Odbor Skupštine Srbije za Kosovo usvojio je danas Predlog rezolucije o Kosovu za koji je glasalo osam poslanika vladajuće koalicije, dok su četiri člana odbora bila uzdržana.

Predstavnik Vlade Srbije i ministar prosvete Žarko Obradović pozvao je poslanike da sutra na sednici parlamenta podrže rezoluciju u kojoj su navedeni principi za nastavak dijaloga sa Prištinom.

Član odbora i poslanik Demokratske stranke (DS) Goran Bogdanović najavio da će DS podneti amandmane i da će u zavisnosti od toga da li će oni biti prihvaćeni odlučiti da li će glasati za rezoluciju ili ne. Poslanik DS-a Borislav Stefanović rekao je da se DS zalaže da se u obrazloženje rezolucije ubaci i "izvorna platforma" predsednika Srbije Tomislava Nikolića. "DS je protiv teksta koji je Nikolić predložio u platformi, jer je nerealan, ali smatramo da bi i taj tekst trebalo da se nađe u obrazloženju", rekao je Stefanović. Član odbora iz Demokratske stranke Srbije (DŠ) Slobodan Samardžić naveo je da je i DŠ podneo amandmane i da će se i ta stranka prema rezoluciji odrediti u zavisnosti od toga da li će amandmani biti prihvaćeni.

Poslanici Liberalno demokratske partije najavili su da će glasati protiv rezolucije. Poslanici opozicije kritikovali su na sednici odbora Predlog rezolucije o Kosovu, koji su ocenili kao neustavan, nejasan, protivrečan, neusklađen sa interesima Srba na Kosovu, kao i da pokazuje neslaganje Vlade i predsednika Srbije Tomislava Nikolića. Predstavnici vlasti su odbacili te kritike.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja