Odbornici Preševa protiv uklanjanja spomenika

Završena vanredna sednica

Odbornici Preševa protiv uklanjanja spomenika

Srbija -
Na sednici koja je zakazana samo sa jednom tačkom dnevnog reda - analiza političko-bezbednosnog stanja, odbornici su posle sat i po rasprave doneli zaključak da podržavaju trenutnu lokaciju spomenika palim borcima OVPBM

PREŠEVO - Odbornici Skupštine opštine Preševo na vanrednoj sednici ponovili su danas da su protiv uklanjanja spomenika pripadnicima OVPBM i ocenili da je političko-bezbednosna situacija u opštini narušena.

Na sednici koja je zakazana samo sa jednom tačkom dnevnog reda - analiza političko-bezbednosnog stanja, odbornici su posle sat i po rasprave doneli zaključak da "podržavaju trenutnu lokaciju spomenika palim borcima oslobodilacke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe (OVPBM)" .

Oni su se pozivali na rešenje lokalne vlasti iz 2007. godine kada je plato ispred zgrade lokalne samouprave dobio ime Trg palih boraca. S tim u vezi lokalna vlast će pokrenuti inicijativu za njegovu legalizaciju. Odbornici su, takođe, konstatovali da je političko-bezbednosna situacija u opštini "ugrožena i da su do toga dovele preteće izjave najviših funkcionera ili zvaničnika Srbije".

Odbornici Skupštine opštine Preševo podržali su započeti dijalog političkih predstavnika Albanaca s predstavnicima Vlade Srbije, pod patronatom međunarodne zajednice.

Sednicu lokalnog parlamenta zakazao je predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa, a pozvano je 38 odbornika, kao i predstavnici vlasti u Beogradu i Prištini i više ambasada zapadnih zemalja i međunarodnih organizacija čija su sedišta u Beogradu.

U Bujanovcu je, takođe, u toku vanredna sednica lokalnog parlamenta sa istom tačkom dnevnog reda - analiza političko-bezbednosnog stanja.

Povod za raspravu je situacija koju je izazvalo nezakonito podizanje spomenika u centru Preševa poginulim pripadnicima takozvane OVPMB, a država Srbija traži da se on ukloni.

Stavovi doneti na vanrednim sednicama skupština opština Bujanovac i Preševo biće izneti sutra na sednici Skupštine 74 odbornika Albanaca sa juga Srbije - političkog tela koje su Albanci ustanovili 2002. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track