Odbornici u Bujanovcu i Preševu danas o spomeniku

Vanredne sednice

Odbornici u Bujanovcu i Preševu danas o spomeniku

Politika -
Predsednici opština Bujanovca i Preševa Nagip Arifi i Ragmi Mustafa zakazali za 13 sati odvojene vanredne sednice lokalnih parlamenata sa jedinom jedinom tačkom dnevnog reda - analiza političko-bezbednosnog stanja

PREŠEVO - Predsednici opština Bujanovca i Preševa Nagip Arifi i Ragmi Mustafa za danas su zakazali odvojene vanredne sednice lokalnih parlamenata sa jedinom jedinom tačkom dnevnog reda - analiza političko-bezbednosnog stanja.

Povod za raspravu je situacija koju je izazvalo nezakonito podizanje spomenika u centru Preševa poginulim pripadnicima takozvane Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca (OVPMB), a država Srbija traži da se on ukloni.

Obe sednice su zakazane za 13 sati, a pozvani su 41 odbornik iz Bujanovcu, 38 iz Preševa, kao i predstavnici vlasti u Beogradu i Prištini i više ambasada zapadnih zemalja i međunarodnih organizacija čija su sedišta u Beogradu.

Kako je rekao predsednik opštine Preševa, na vanrednim sednicama će se zauzeti stavovi s kojima će, sutra u Preševu, izaći pred domaću i međunarodnu javnost o sudbini spomenika u Preševu.

Za subotu je zakazana sednica skupštine 74 odbornika Albanca iz Bujanovca, Preševa i Medveđe - političkog tela koje su Albanci ustanovili 2002. godine.

"Na tom skupu mi ćemo jednim političkim dokumentom, koji smo nazvali Politička deklaracija, kroz ocenu političko bezbedonosnog stanja u Preševskoj dolini, izraziti naš stav i o spomeniku", kazao je Mustafa.

Na jučašnjem sastanku predstavnika Koordinacionog tela za Bujanovac, Preševo i Medveđu i lidera albanskih partija s juga Srbije nije postignut dogovor o spornom spomeniku, ali je dogovoreno da se razgovori nastave.

Predsednik Partije za demokratsko delovanje Riza Halimi izjavio je sinoć, posle sastanka, koji je bio zatvoren za javnost, da dogovor nije postignut, ali da će razgovori biti nastavljeni.

Spomenik poginulim borcima OVPMB i "Oslobodilačke vojske Kosova" podignut je 16. novembra prošle godine, a njegovo podizanje je lokalnu samoupravu i Udruženje veterana OVPMB, koštalo tri miliona dinara.

Nekoliko dana kasnie, premijer Srbije Ivica Dačić zatražio je od lokalnih vlasti da uklone spomenik sa glavnog trga u Preševu, ili će to učiniti državni organi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track