ODLAZAK LEGENDE: Preminuo Bora Todorović, sahrana u četvrtak
Foto: Dragana Udovičić

Umro u 84.

ODLAZAK LEGENDE: Preminuo Bora Todorović, sahrana u četvrtak

Pop kultura -
Bard srpskog glumišta preminuo je jutros, nakon nekoliko dana provedenih u bolnici u kritičnom stanj
1 / 3 Foto: Marina Lopičić

Slavni glumac je umro jutros u Kliničkom centru Srbije.

Bard srpskog glumišta preminuo je jutros, nakon nekoliko dana provedenih u bolnici u kritičnom stanju. Bora Todorović (84) je pre nekoliko dana imao moždani udar i pao je u komu.

Sahrana i kremacija velikog glumca biće u četvrtak, 10. jula u 16 časova na Novom groblju u Beogradu. Komemaoracija u Ateljeu 212 je istog dana u 13 časova.

Na komemoraciji će govoriti Jelisaveta Seka Sablić, Voja Brajović, Vlastimir Đuza Stojiljković, Mira Banjac, Dejan Mijač, Branka Petrić, Milena Dravić, Duško Kovačević, Ivana Dimić.

"Glumac je nedavno operisao slepo crevo, ali mu je tokom oporavka pozlilo, posle čega mu je konstatovan moždani udar. Pre operacije Bora se nije žalio, niti je išta ukazivalo na to da ima ozbiljnijih zdravstvenih problema", izvor.

Bard srpskog glumišta pre godinu se pozdravio sa glumom, a tek nedavno je postao i deda.

Rođen je u učiteljskoj porodici i u Beogradu 5. novembra, 1930. godine. Studije mašinstva je zamenio glumom i studirao u klasi sa Ljubom Tadićem, Slobodanom Cicom Perovićem i Markom Todorovićem kod profesora Joze Laurenčića. Brat je slavne Mire Stupice i otac je glumca Srđana Todorovića i glumice Dane Todorović.

Njegov prvi pozorišni angažman bio je u Beogradskom dramskom pozorištu, ali je sa sestrom Mirom Stupicom i njenim tadašnjim suprugom Bojanom Stupicom ubrzo otišao u Zagreb i četiri godine radio na sceni Hrvatskog narodnog kazališta (1957-1961).

http://www.youtube.com/watch?v=vWHtB0Hmclw

Po povratku u Beograd igrao je u Ateljeu 212 do 1983. godine, u kome se i najduže zadržao igrajući u predstavama "Arsenik i stare čipke", "Sprovod" , "Razvojni put Bore Šnajdera", "Kape dole"", "Druga vrata levo", "Mrak i šuma gusta", "Pseće srce"…

Na filmu i u serijama je ostvario veliki broj značajnih uloga, prepoznatljivim po njegovom ozbiljnom izrazu lica čak i kada su u pitanju komedije.

Jedna od poslednjih slika legendarnog glumca koji se pridružio apelu za pomoć nastradalima u poplavama
Jedna od poslednjih slika legendarnog glumca koji se pridružio apelu za pomoć nastradalima u poplavama

Mnoge replike likova koje je igrao danas su prepoznatljive i često se citiraju. Igrao je u vrlo različitim ulogama, od pionira nove umetnosti filma i zagovornika novih sloboda u filmu "Maratonci trče počasni krug"; komičnog lopova i prevaranta koji preživljava ratne godine u "Balkan ekspresu" do vođe romske mafije u "Domu za vešanje" i lika Luke Labana u "Profesionalcu".

Bora Todorović bio je dobitnik brojnih priznanja i nagrada - osvojio je Sterijinu nagradu za ulogu u predstavi "Maratonci trče počasni krug", nagradu Ćuran za uloge u predstavama "Maratonci trče počasni krug", "Mrešćenje šarana", "Pseće srce", "Lari Tompson - tragedija jedne mladosti", nagradu "Zoranov brk" za ulogu u predstavi "Povratak", nagradu Pavle Vujisić za životno delo, Gran pri za ulogu u "Profesionalcu" u Kanu…

http://www.youtube.com/watch?v=vuerh38fAFU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track