ODLAZAK LEGENDE: Preminuo glumac Dragomir Čumić Čuma
Foto: Marija Lopicic

Posle kraće bolesti

ODLAZAK LEGENDE: Preminuo glumac Dragomir Čumić Čuma

Pop kultura -
Bez pompe i afera, suptilno i iskreno, tumačeći na stotine malih i velikih likova, upisao se u vrh karakternih glumaca

Glumac Dragomir Čumić preminuo je u 76. godini u Beogradu.Čumić je preminuo u nedelju, 10. novembra, potvrdio je reditelj Mladomir Puriša Đorđević. Rođen u Siraču 8. maja 1937. godine, Čumić je glumu diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, a karijeru je započeo ulogom u Đorđevićevom filmu "San" (1966).

Nove generacije pamtiće ga po ulogama u filmovima "Lajanje na zvezde" i "Kad porastem biću kengur", kao i u popularnim televizijskim serijama "Šešir profesora Koste Vujića", "Vojna akademija", "Bela lađa", "Ranjeni orao", "Nepobedivo srce". Sa velikim uspehom izvodio je monodramu "Beara hvata visoku loptu", koja je nastala na osnovu razgovora sa fudbalskim golmanom Vladimirom Bearom tokom snimanja filma "Braća po materi".

Đorđević je podsetio da je sa Čumićem počeo saradnju u filmovima "San" i "Jutro" (1967), koji je nagrađen u Puli i prikazan na festivalu u Veneciji, a zatim je nastavili u ostvarenjima "Podne", "Biciklisti", "Croš country".

Za RTS uradili su pet priča po delima Čehova. "U svih pet filmova glavnu ulogu imao je Drago Čuma i sad mogu da tvrdim da je zahvaljujući njemu, tih pet filmova imalo pravi pečat Čehova", istakao je on.

Đorđević je primetio da je Čumić, nažalost tek sada dobio veliki publicitet jer ranije nije hteo da daje intervjue bez obzira što je često pozivan.

"Govorio je: "Ja ne mogu ništa da kažem o sebi, uvek mi je bolje da to neki drugi kažu". Tako skroman, ali vrlo primećen na ulicama zbog mojih filmova i serija, naročito Zdravka Šotre, Drago Čuma je bio miljenik Beograda", konstatovao je Đorđević.

On je naglasio da, šetajući sa Čumićem, osećao se kao nekada kada je šetao sa Mijom Aleksićem. "Svi ga gledaju, osmehuju se, hoće sa njim da se fotografišu. Tako skroman u privatnom životu, a primećen u filmovima, naglo nas je napustio kao da je hteo da kaže: To što sam uradio, uradio sam, a vi sada razmišljajte o tome", dodao je Đorđević.

Zbog uloga na televiziji i u filmovima Šotre bio je veoma poznat i ljudi su ga u susretu pozdravljali sa osmehom. Njegovim tragom pošla su i njegova deca, dve ćerke, koje studiraju na Fakultetu dramskih umetnosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track