ODLAZAK LEGENDE: Preminuo Ljubomir Vračarević
Foto: Kurir

Tužan dan za sport

ODLAZAK LEGENDE: Preminuo Ljubomir Vračarević

Ostali sportovi -
Realni aikido je uvršćen u internacionalnu klasifikaciju borilačkih veština kao autentična srpska veština

BEOGRAD - Ljubomir Vračarević, tvorac realnog aikidoa, preminuo je u 67. godini posle duge i teške bolesti.

Vračarević je stigao do crnog pojasa deseti dan, a na osnovana tradicionalnog aikida osnovao je realni aikido i osnovao Svetski centar ovog sporta u beogradskom naselju Zvezdara.

Vračarević je postao majstor aikidoa 1971. godine. Tokom svog prvog boravka u Japanu vežbao je u Hombo dođou kod Kišomaru Uješibe, sina osnivača Aikidoa Moriheji Uješibe. Na osnovu tog iskustva izdradio je svoj stil ove veštine koja je primerenija mentalitetu, konstituciji i tradiciji ljudi sa ovog podneblja.

Majstor Vračarević je bio i instruktor u IBSSA, profesor na Visokoj školi za sport u Beogradu, bio je redovan član Ruske akademije nauka o Zemlji i Internacionalne akademije za nacionalnu bezbednost.

Takođe je bio nosilac drugih međunarodnih priznanja: Tehnički Direktor Ruske Asocijacije za Realni Aikido, član Evro-Azijskog Kjokušinkai Komiteta, Počasni predsednik Vušu Federacije oblast Šenuang - Kina, Počasni član MMA.

Međunarodna akademija za pitanja nacionalne bezbednosti Rusije, dodelila mu je čin general-lajtanta.U SAD je 2002. godine izabran u Kuću slavnih u borilačkim veštinama.

Na ceremoniji kuće slavnih United States Martial Arts Hall of Fame 9. avgusta 2003. Ljubomiru Vračareviću je dodeljeno najveće zvanje u borilačkim veštinama: Crni pojas 10. Dan-Soke kao tvorcu stila Realni aikido.

Realni aikido je uvršćen u internacionalnu klasifikaciju borilačkih veština kao autentična srpska veština. Vračarević je 2007. godine u Beogradu osnovao Evropsku kuću slavnih za borilačke veštine i sportove.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track