Odložena sednica o platformi za Kosmet?!
Foto: Tanjug

Odložena sednica o platformi za Kosmet?!

Politika -
Platforma o Kosovu i Metohiji trebalo je da bude tema današnje zajedničke sednice Vlade Srbije i predsednika Tomislava Nikolića

BEOGRAD - Državni vrh trebalo je danas da razmatra platformu o daljim razgovorima Beograda i Prištine, ali je odložena, saznaje se nezvanično. Sednica je odložena da bi se dodatno usaglasili svi detalji predloga rezolucije.

Zbog tehničkih razloga sednica verovatno neće biti održana danas, već da bi mogla da bude održana sutra.Ranije je najavljeno da bi na sastanku, čiji početak se očekivao oko 13 čaova, državni vrh trebalo da usvoji ključne principe platforme o Kosovu, koje će Vlada Srbije kao predlog rezolucije uputiti Skupštini Srbije na usvajanje."Sednica još nije zakazana, a postoji mogućnost da bude pomerena za sutra", kazao je ranije izvor u Vladi Srbije.

Podsetimo, platforma o Kosovu i Metohiji trebalo je da bude tema današnje zajedničke sednice Vlade Srbije i predsednika Tomislava Nikolića. Državni vrh je na sednici trebalo da usvoji ključne principe platforme o Kosovu, koje bi Vlada Srbije kao predlog rezolucije uputila na usvajanje Skupštini Srbije. Nezvanično, sednica parlamenta trebalo bi da bude održana u petak.Zajednička sednica Vlade i predsednika i nije bila zvanično zakazana, ali su je državni zvaničnici u proteklih nedelju dana najavljivali za 8. januar. I tokom prepodneva stizale su različite informacije o vremenu održavanja sednice, ali nijedna nije zvanično potvrđena.U medijima je pominjano pet ključnih principa za pregovore koje bi trebalo da sadrži rezolucija: Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosmeta, svaku pozitivnu etapu dijaloga sa Prištinom mora da prati i napredak Srbije u evrointegracijama, rešavanje statusa severa pokrajine, garancije individualnih i kolektivnih prava za Srbe južno od Ibra.Međutim, nema zvaničnih podataka o principima.Predsednik Nikolić juče je poručio da Srbija ne može da dobije više od onoga što je sadržano u platformi o Kosovu i Metohiji, ali da ispod toga ne sme da ide."Očekujem da u petak bude sednica Narodne skupštine na koju bi trebalo da budem pozvan i da konačno pred celim svetom pokažemo šta želimo i možemo da uradimo", rekao je Nikolić.Nikolić je pozvao sve da platformi ne prilaze sa skepsom, nepoverenjem i autocenzurom, dodavši da je platforma "najviše što Srbija danas može da ostvari"."Iznad toga ne može, očigledno, ali ispod toga ne sme, ako imamo čast i dostojanstvo", naglasio je Nikolić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track