ODLUČIO: Boris Tadić pravi Novu demokratsku stranku!
Foto: Dado Djilas

Nekadašnji šef države izlazi na izbore 16. marta

ODLUČIO: Boris Tadić pravi Novu demokratsku stranku!

Politika -
Povratak na velika vrata: Bivši lider DS predvodiće koaliciju Demokratski savez za modernu Srbiju, u kojoj će zasad najverovatnije biti Čanak i Petrović

BEOGRAD - Prelomio.Bivši predsednik Srbije Boris Tadić, koji je u četvrtak napustio DS i podneo ostavku na mesto počasnog predsednika stranke, danas će objaviti odluku da izlazi na vanredne parlamentarne izbore 16. marta u bloku sa LSV Nenada Čanka i Zajedno za Srbiju Dušana Petrovića, otkriva Kurir. Ta koalicija će, kako saznajemo, na izborima nastupiti pod nazivom Demokratski savez za modernu Srbiju.Mlađa nepouzdan- Tadić je prelomio i gotovo sigurno će biti nosilac te liste. Postignuti su dogovori sa Čankom i Petrovićem, a moguće je da će se ovom bloku pridružiti i SDA Sulejmana Ugljanina i URS Mlađana Dinkića, s kojima se pregovara. Tadić se pre nekoliko dana sreo sa Dinkićem, ali još nisu donete konačne odluke. Dinkić donosi 130.000-150.000 glasova, ali je pitanje koliko zbog lošeg imidža može da odnese. Osim njih, moguće je da će nam se pridružiti i još neke stranke nacionalnih manjina - priča izvor Kurira blizak Tadiću. Paralelno s kampanjom, Tadić će, kako ističe, sa saradnicima raditi i na formiranju svoje stranke.- Moguće je da će partija, čiji će naziv prema načelnom dogovoru biti Nova demokratska stranka, biti registrovana pre 16. marta, ali je verovatnije da će to formalno-pravno biti završeno posle izbora - dodaje naš sagovornik.Posle Tadića, DS su zbog neslaganja s politikom koju vodi rukovodstvo stranke, sa Draganom Đilasom na čelu, prekjuče napustili i Miodrag Rakić, potpredsednik DS, članovi Predsedništva Marko Đurišić i Aleksandar Senić i član GO Đorđe Bajec.- Rakić još nije odlučio, ali će verovatno biti na listi Demokratskog saveza. Narednih dana DS će, izvesno je, napustiti još jedan potpredsednik Goran Ćirić - kaže naš izvor i dodaje da će oni za sobom povući pola DS.Za njima će, kako saznajemo, krenuti dve trećine poslanika - njih petnaestak, među kojima su i Goran Bogdanović, Slobodan Homen, Nenad Konstantinović, Janko Veselinović, Konstantin Samofalov, Mirosavljević Milan, Vladimir Jovanović, Boris Ranković...Horor u DS- DS je sad u potpunom raspadu. Đilas sve radi kao da namerno hoće da uništi stranku. Međuljudski odnosi su mnogo loši. Svako ko nije za Đilasa, u smislu da iznese dobronamernu kritiku koja se kosi sa Đilasovim stavom, za njih je plaćenik, izdajnik, Vučićev saradnik. Potpuno su paranoični - kaže naš sagovornik.Odbornički klub DS u Rači istupio je sinoć iz stranke sledeći primer člana Predsedništva i poslanika Aleksandra Senića. Nenad Savković, predsednik kluba u kome je devet odbornika, apelovao je na Borisa Tadića da što pre donese odluku o učešću na predstojećim izborima.

Mićun prozvao Šuleta za izdaju kumaNa prekjučerašnoj sednici Predsedništva DS, kad su stranku napustili Rakić, Đurišić, Senić i Bajec, bila je teška i neprijatna atmosfera.- Tridesetdevetogodišnjem Rakiću je baš 31. januara bio rođendan. Svi su mu čestitali, dvoumio se da li da sačeka dan-dva da saopšti odluku o odlasku jer je tu proveo 18 godina. Ali kad je Đurišić izašao, Đilas je prozivao: „Ko još misli kao Marko da ide?“, i prelomio je. Pajtić je pokušao da ga zadrži. Kako god, posle Đilasa nastupio je Šutanovac, čiji je govor bio vulgaran, što je Dragoljub Mićunović šeretski prokomentarisao: „Kao što biva kod Srba - ko će kome ako ne Šule kumu (Tadiću)“. I videla se podela - na jednoj strani su Mićun i Pajtić, a na drugoj Đilas i Šule, koji nastupaju nadobudno i arogantno - prenosi utiske izvor Kurira.

Ružica Đinđić(NE)OPREDELJENARužica Đinđić, supruga pokojnog premijera i lidera DS Zorana Đinđića, još se nije izjasnila o stanju među demokratama.- Tadić se još nije video s njom, ali će sigurno razgovarati narednih dana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track