Odnosi Ukrajine i NATO će trpeti ako vojska interveniše
Foto: Reuters

Generalni sekretar Alijanse Anders Fog Rasmusen uslovio

Odnosi Ukrajine i NATO će trpeti ako vojska interveniše

Planeta -
Snažno pozivam ukrajinsku vladu da se uzdrži od daljeg nasilja. Ako vojska bude intervenisala protiv opozicije, odnosi Ukrajine i NATO će biti ozbiljno narušeni, naveo je Rasmusen

BRISEL - Odnosi Ukrajine i NATO će trpeti ako ukrajinska vojska bude intervenisala protiv demonstranata, saopštio je generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen.

"Snažno pozivam ukrajinsku vladu da se uzdrži od daljeg nasilja. Ako vojska bude intervenisala protiv opozicije, odnosi Ukrajine i NATO će biti ozbiljno narušeni", naveo je Rasmusen u saopštenju posle žestokih sukoba između policije i demonstranata u Kijevu protekla dva dana.

U Kijevu je noćas mirno, ali napeto, nakon što je predsednik Ukrajine Viktor Janukovič u sredu uveče proglasio primirje i pocetak direktnih pregovora s opozicijom.

Posle razgovora s trojicom lidera opozicije, Olegom Tjagnibokom, Arsenijem Jacenjukom i Vitalijem Kličkovom, Janukovič je na svom veb sajtu napisao:

"Na osnovu onoga što smo postigli na sastanku, dve strane su proglasile primirje i početak pregovora s ciljem da se okonča krvoproliće i stabilizuje situacija u zemlji, zarad opšteg mira", prenele su agencije.

U Ukrajini je četvrtak proglašen za nacionalni dan žalosti zbog smrti 26 osoba stradalih tokom okršaja demonstranata i policije u Kijevu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track