ODRADIO SVOJE: Vinndouz XP otišao u penziju

Posle 12 godina

ODRADIO SVOJE: Vinndouz XP otišao u penziju

Tech -
Kompjuteri sa Vindouz XP-om neće prestati da rade 9. aprila, ali će vremenom bezbednost i performanse rada biti izmenjene. Bez krucijalnih bezbednosnih nadgradnji, računari će postati otvoreni za štetne viruse, spajvere i drugi zloćudni softver koji može da ukrade, ili ošteti lične i poslovne podatke

BEOGRAD - Jedan od napopularnijih operativnih sistema za personalne računare u svetu, Majkrosoftov Vindouz XP (Windows XP), posle više od 12 godina korišćenja ispraćen je danas u penziju, jer od Majkrosofta više neće dobijati neophodne bezbednosne nadgradnje, ispravke, podršku ili onlajn nadgradnje tehničkog sadržaja.

Mnoge nove aplikacije neće moći da se pokrenu na Vindouzu XP, novi hardver možda neće funkcionisati, a podrške za drajvere prestaju.

Lansiran oktobra 2001. godine, XP je brzo postao najpopularniji Majkrosoftov operativni sistem tog doba, pomažući korisnicima da budu produktivni i bezbedni u vreme kad je internet polako, ali sigurno postajao sveprisutni, sastavni deo naših života.

"Ne dovodi se u pitanje da je početkom 21. veka XP bio sjajan operativni sistem. Međutim, penzionisanje je jednostavno normalna stvar kako u našem, tako i u životu jednog softverskog paketa", navedeno je u saopštenju kompanije Majkrosoft.

Kompjuteri sa Vindouz XP-om neće prestati da rade 9. aprila, ali će vremenom bezbednost i performanse rada biti izmenjene. Bez krucijalnih bezbednosnih nadgradnji, računari će postati otvoreni za štetne viruse, spajvere i drugi zloćudni softver koji može da ukrade, ili ošteti lične i poslovne podatke.

Prestanak podrške za drajvere znači da novi štampači, skeneri i drugi uređaji možda neće biti kompatibilni sa kompjuterima koji imaju Vindouz XP.

Od vremena kad je Vindouz XP bio na vrhuncu karijere, sajber kriminalci i tehnologija koju koriste su takođe uznapredovali. Zbog svega toga, Majkrosoft preporučuje nadogradnju na moderni operativni sistem, kao što je Vindouz 8.1.

"Nakon 8. aprila, kompjuteri sa Vindouz XP-om ne treba da se smatraju zaštićenim, i važno je da korisnici pređu na podržani operativni sistem i softverski paket, kao što su Vindouz 8.1 i Ofis 365, kako bi mogli da dobiju regularne bezbednosne nadgradnje i zaštite se od napada", naglasio je Borko Kovačević, marketing direktor kompanije Majkrosofta za Balkan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track