ODŠTETA: Život žrtve iz SAD vredi 10 puta više nego život Kineza
Foto: Beta Ap

Počela raspodela odštete porodicama nestalog „boinga 777“

ODŠTETA: Život žrtve iz SAD vredi 10 puta više nego život Kineza

Planeta -
Strašno Pravni stručnjaci ističu da će rođaci stradalih u padu aviona koji su iz neke zapadne zemlje dobiti mnogo više novca nego oni iz država Azije zbog drugačijeg poimanja gubitka

KUALA LUMPUR - Koliko vredi ljudski život.Porodice 239 ljudi koji su nastradali kada se 8. marta srušio „boing 777“ „Malezija erlajnza“ na putu Malezija-Peking, a koji su iz Amerike, dobiće čak osam do 10 miliona dolara veću finansijsku odštetu od onih koji su iz Kine ili neke druge azijske zemlje. To su potvrdili brojni pravni stručnjaci, među kojima je i advokat za američke avijacijske nesreće Flojd Vizner, koji je istakao da takozvani ograničeni pogled na štetu omogućava da se jedan kineski život vrednuje mnogo manje nego američki.Izazivanje problemaVizner je naglasio da bi takva situacija mogla da prouzrokuje veliki međunarodni haos.- To je nepravedno. Napravio bih pakao kada bih kao član porodice nekog putnika dobio manje od onog drugog - rođaka osobe koja je sedela u istom avionu - istakao je Vizner.Prema Montrealskoj konvenciji, članovi porodica poginulih u avio-nesrećama iz zemalja potpisnica tog dokumenta imaju pravo na 176.000 dolara bezuslovne odštete. Nakon toga, porodice mogu da traže odštetu i na još nekoliko mesta - u svojoj domovini, destinaciji leta nestale letelice, u zemlji u kojoj je karta kupljena, državi iz koje dolazi prevoznik ili gde mu je sedište.Manje od milion dolaraTeri Rolf, vodeći američki stručnjak za vazduhoplovstvo, tvrdi da bi američki sud mogao da plati od osam do 10 miliona dolara odštete za putnika, dok bi Kinezi mogli da dobiju manje od milion dolara po osobi koja je nastradala. Inače, od 239 putnika i članova posade nestalog leta MH370, 154 osobe su Kinezi i oni će verovatno dobiti minimalnu odštetu.- Pojam gubitka u nekim azijskim zemljama gleda se drugačije nego na zapadu i to bi moglo uticati na visinu odštete - naglasio je Rolf.

Potraga za olupinomSNIMILI 300 NOVIH DELOVATajlandski satelit snimio je više od 300 ostataka u južnom delu Indijskog okeana koji bi mogli da pripadaju olupini srušenog „boinga 777“. Delovi su opaženi u području na oko 2.700 kilometara jugozapadno od australijskog grada Perta. To je peti put da su obelodanjeni snimci satelita koji prikazuju delove materijala u moru kako plutaju tom oblašću, ali zasad nijednom nije potvrđeno da neki od njih zaista pripadaju srušenoj letelici.Inače, juče je potraga za olupinom obustavljena drugi put zaredom zbog hladnoće i lošeg vremena koje je spasiocima otežavalo preglednost.

Progovorio sin pilotaMOJ OTAC NIJE SRUŠIO AVIONAhmad Set Zahari (26), sin pilota Zaharija Ahmada Šaha (53), odbacio je spekulacije o mogućoj kapetanovoj ulozi u nestanku aviona.- Znam svog oca bolje i znam da to nikada ne bi uradio - rekao je Ahmad nakon što se u javnosti pojavila vest da je Šah srušio letelicu iz očaja jer ga je ostavila žena.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track