OFANZIVA: Nemačke firme žele na srpsko tržište
Foto: Rojter

Epilog sastanka premijera i privrednika u Berlinu

OFANZIVA: Nemačke firme žele na srpsko tržište

Politika -
Dobre vesti: Aleksandar Vučić najavio da će nemačka kompanija koja već posluje u našoj zemlji do 2016. godine zaposliti 3.000 ljudi

BEOGRAD - Premijer Aleksandar Vučić juče je posle razgovora s nemačkim privrednicima potvrdio da je jedna velika kompanija najavila otvaranje 3.000 novih radnih mesta u Srbiji do 2016. godine.- Oni već rade u Srbiji, ali im je za širenje potrebna podrška Vlade Srbije. To je za nas velika stvar. Privrednici su mi ukazali na probleme s kojima su se suočavaju i dan danas - rekao je Vučić i dodao: Rešavamo probleme- Neke smo već rešili, a neki će biti rešeni u danima i nedeljama pred nama. Situacija je problematična u farmaceutskoj industriji i tu nam predstoje teški razgovori i s predstavnicima nekih od naših institucija - konstatovao je Vučić i dodao da su Nemci od srpske strane dobili konkretne, a ne uopštene odgovore za rešavanje problema, što ih je iznenadilo i dopalo im se.- Ako nam ovaj sastanak da samo ovaj rezultat za nekoliko hiljada zaposlenih, to je veliki uspeh i veoma sam srećan zbog toga. Privrednici su govorili pozitivno o Srbiji, a tamo gde smo imali probleme, kao što je bio slučaj s „Kontinentalom“, najvećim delom smo već rešili. Video sam zainteresovanost, a i politički signali posle susreta s kancelarkom su takvi - objasnio je Vučić.Zakon o radu u junuPremijer je naglasio da Srbija do sada nije bila uspešna u stvaranju povoljnog poslovnog ambijenta, navodeći da će u narednom periodu biti usvojeno više bitnih zakona.- Za 10 do 20 dana u Skupštini će biti usvojen novi zakon o radu - zaključio je Vučić i objasnio da je taj zakon najbolji u regionu.Inače, među firmama koje su imale sastanak sa srpskom delegacijom su i kompanije „Kontinental“, „Bajer AG“, „Bombardir transportejšen“, SAP i „Erbas grup internešenel“.

Stručnjaci o govoru tela dvoje državnika ANGELI SE VIDE SEKUTIĆI, SMEJE SE ISKRENO, VUČIĆ OPUŠTENSrpski premijer i nemačka kancelarka vodili su iskren razgovor, kojim je očigledno postignuta saglasnost i dogovor o budućoj saradnji, a očitava se kroz neverbalnu komunikaciju dvoje državnika, koju je za Kurir analizirao profesor stilistike na FPN Dobrivoje Stanojević.- Izgradili su poverenje i prijateljsku naklonost, neuobičajenu za nemačku kancelarku. Razgovor je bio iskren, prisan i srdačan. Oboje pokazuju znake blagog umora, drže ruke na pultu. Vučić deluje spremno, s izvesnim elementima zaklinjanja, naginjanjem glave nadole, da se drži reči i dogovorenog. Merkelova se, što njoj nije svojstveno, barem ne u javnosti, na konferenciji čak i (na)smejala iskreno. Vide joj se sekutići, šarmantna je, opuštena, zadovoljna razgovorom, kao da ima veliko poverenje u svog sagovornika - analizira Stanojević.Vučić je, ističe on, prilično dobro sve odigrao.- Dok sami razgovaraju, čini se da ona vodi glavnu reč, on pažljivo sluša i odgovara. Primetna je nervoza, strepnja, ali iako je rekao da je imao tremu, izgleda opušteno - ocenjuje Stanojević.B. Bojić

REAGOVANJAZorana Mihajlović, ministarka saobraćaja i građevinarstvaNačin na koji je premijer Srbije primljen, kao i to o čemu se razgovaralo u Berlinu pokazuje da je Srbija opet na dobrom putu. Henri Bone, direktor kancelarije fondacije „Konrad Adenauer“Kancelarka Angela Merkel želi više da se uključi u pitanja zapadnog Balkana i želi stabilnost regiona kako bi investirala.Martin Knap, direktor Delegacije nemačke privrede u SrbijiVećina onih koji već posluju u Srbiji želi da proširi svoju delatnost i da zaposli više ljudi. Ali nove je teško ubediti.

Organizovali seMILION EVRA ZA POPLAVEDirektor odbora nemačke privrede za istok Rajner Lindner izjavio je da je obavestio premijera da su nemački privrednici prikupili 1,1 milion evra pomoći za žrtve poplava.

Važna uloga SrbijePOSREDNIK IZMEĐU EU I RUSIJENemački stručnjaci za spoljnu politiku navode da Beograd može da postane posrednik između Brisela i Moskve, imajući u vidu predsedavanje Srbije OEBS. Johana Dajmel, zamenica direktora nemačke Asocijacije za jugoistočnu Evropu, ocenjuje za Danas da su Merkelova i Vučić sigurno diskutovali i o odnosu Srbije prema EU i Rusiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track