OGRANIČENJE: Kiprani sa računa samo po 300 evra

Otvaraju banke

OGRANIČENJE: Kiprani sa računa samo po 300 evra

Planeta -
Državna novinska agencija javila je da će građani moći da podignu po do 300 evra u gotovini svakog dana.

NIKOZIJA - Banke na Kipru, zatvorene skoro dve nedelje zbog krize likvidnosti, otvoriće se u četvrtak u podne, a građani će moći da podignu najviše 300 evra dnevno. Zvaničnik Ministarstva finansija izjavio je da će banke sutra raditi skraćeno, od 12 do 18 sati.

Državna novinska agencija javila je da će građani moći da podignu po do 300 evra u gotovini svakog dana. Sve banke na Kipru zatvorene su 16. marta u strahu da preduzeća i građani ne povuku uloge dok se ne pripremi plan rekonsktrukcije duga banaka za oko 16 milijardi evra, od čega je međunarodna pomoć 10 milijardi.

U sklopu sporazuma s međunarodnim kreditorima, postignutog 25. marta u Briselu, Kipar se, pored ostalog, obavezao da smanji predimenzionirani bankarski sektor i da uvede porez na depozite veće od 100.000 evra. Kiparska centralna banka uvela je niz ograničenja za poslovanje banaka da bi sprečila odliv kapitala kada se ponovo otvore banke.

Plaćanje kreditnim i debinim karticama u inostranstvu biće ograničeno na 5.000 evra dnevno. Komitenti kiparskih banaka neće moći da inkasiraju čekove u gotovom, ali će moći da ih deponuju na svoje račune. Putnici koji odlaze sa ostrva neće moći da iznesu više od 3.000 evra u gotovini, javili su kiparski mediji.

Restrikcije će biti primenjive na sve račune, isplate i virmane u svim valutama, sa izuzećem diplomatskih predstavništava.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track