Olbrajt i Klark kupuju srpske firme na Kosmetu

Evo za šta se borila

Olbrajt i Klark kupuju srpske firme na Kosmetu

Politika -
Kompanija „Olbrajt kapital menadžment“, koju vodi bivša državna sekretarka SAD, kupuje poštu i telekomunikacije na KiM

BEOGRAD - Posle bombi sledi biznis.Madlen Olbrajt, bivša državna sekretarka SAD, koja je imala ključnu ulogu u administraciji predsednika Bila Klintona u međunarodnoj diplomatiji za jednostrano priznanje nezavisnosti Kosova 2008. godine, bogati se u južnoj srpskoj pokrajini. Njena konsalting firma „Olbrajt grupacija“ stoji iza jednog od mobilnih operatera na „Ipko netu“ i specijalni je savetnik predsedavajućeg UO internet provajdera „Ipko neta“. Ali, to joj nije dosta!Sad se nameračila da kupi poštu i telekomunikacije Kosova. Njena firma „Olbrajt kapital menadžment“ je među osam kompanija koje su predale zahteve za privatizaciju PTK, najprofitabilnijeg kosovskog preduzeća. PTK ima oko milion pretplatnika u mobilnoj mreži i 100.000 u fiksnoj telefoniji, a pruža i pristup internet uslugama.Direktor Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin kaže da je to praksa niza političara koji su u vreme agresije na Srbiju svoj angažman objašnjavali humanitarnim razlozima, a sada se bogate od agresije koju su sami naredili.- Ekonomija obično pokaže zašto su i kuda išle armije. Eto vam dokaza! Ali, na Kosovu nije moguće izvršiti privatizaciju, a da se ne poštuju legitimna prava Srba i onih koji su učestvovali u stvaranju preduzeća. Prema Rezoluciji 1244, UN, odnosno Unmik, dobili su pravo da upravljaju imovinom. Upravljati nije isto što i otuđiti - navodi Vulin i ističe da će biti pokrenuti procesi za sve sporne privatizacije.- Kancelarija za KiM će pokrenuti pred domaćim sudovima zahtev za ocenu ustavnosti privatizacija na Kosovu, a isto to će učiniti i pred međunarodnim sudovima. Što se tiče telekomunikacija, sedam odsto „Telekoma Srbija“ je uništeno na prostoru Kosova i na taj način je oduzeto 13 odsto ukupnog prihoda - kaže Vulin.Službovanje na Kosovu isplatilo se mnogim međunarodnim zvaničnicima, koji su posle završenog mandata razvili biznis u južnoj srpskoj pokrajini. Pikirali su na telekomunikacije, izgradnju, naftu ili su bili savetnici političara u Prištini.

Aleksandar Vulin
Aleksandar Vulin

Ko sve radi na Kosovu?

1. Vesli KlarkKomadant NATO za vreme bombardovanja Srbije rukovodi energetskom kompanijom „Envidtit“, a zatražio je licencu za istraživanje rezervi uglja.

2. Bernar KušnerPrvi šef misije UN na Kosovu, oženio se Albankom, a dobro obavešteni izvori tvrde da i on posluje s pojedinim firmama.

3. Majkl DžeksonPrvi komandant Kfora i britanski general vratio se na Kosovo posle 12 godina, i to kao predstavnik „Kor menadžment grupe“.

4. Stiven ŠukBivši zamenik šefa Unmika savetnik je partije Ramuša Haradinaja, za šta prima ogromnu naknadu.

5. Džok KoviBivši zamenik šefa Unmika visoko je pozicioniran u kompaniji „Behtel“, koja na Kosovu i u Albaniji gradi auto-puteve.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja