Medalje

Olimpijsko zlato pravljeno od srebra

Ostali sportovi

Zlatna medalja, koju dobijaju pobednici na igrama u Londonu, sastoji sa 92,5 odsto od srebra, sadrži 6,16 procenata bakra i svega 1,34 odsto zlata, prenosi portal Finmarket, uz napomenu da je cena takvog odličja 500 dolara

Na sigurnom: Olimpijske medalje

Olimpijske medalje koje dobijaju sportisti u Londonu su po obimu najveće u modernoj istoriji tih igara, ali su po sadržaju zlata siromašnije nego na prehodnoj najvećoj smotri svetskog sporta u Pekingu.

Zlatna medalja, koju dobijaju pobednici na igrama u Londonu, sastoji sa 92,5 odsto od srebra, sadrži 6,16 procenata bakra i svega 1,34 odsto zlata, prenosi portal Finmarket, uz napomenu da je cena takvog odličja 500 dolara.
Vrednost srebrene medalje, koju dobijaju osvajači drugog mesta na Igrama, je 260 dolara. To je bezmalo upola manje nego što vredi najsjanije odličje, dok je vrednost brozane medalje procenjena na svega tri dolara.

Stručnjaci, medjutim, upozoravaju da je tržišna vrednost olimpijskih medalja drastično veća i kao primer navode "astronomsku" cenu koju je za vlastito zlatno odličje dobio američki hokejaš Marke Velš. Zlatna medalja koju je Velš " zaradio" kao član američkog hokejaškog tima prodata je, naime, na jednoj aukciji za 310.700 dolara.

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Komentari (2)

Pošaljite komentar 

Popularni komentari

 • Scipion

  Scipion

  Значи има ту и друга страна медаље!!!??

  1 Odgovori 

Poslednji komentar

 • Dragan

  Dragan

  Nema tu nikakve dve strane medalje jer se zlatne medalje uvek po pravilu prave tako sto se srebrna medalja pozlati. I kada nisu Olimpijske igre a sportska takmicenja su i tada se zlatne medalje prave pozlatom srebrnih. Nije ni poenta da medalje budu od zlata poenta je u osvojenom plasmanu, rezultatu. . .

  0 Odgovori 

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Mere fiskalne konsolidacije koje sprovodi naša zemlja daće pozitivne rezultate kao u Grčkoj Tomislav Nikolić, predsednik Srbije

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!