Olimpijsko zlato pravljeno od srebra
Foto: KURIR

Medalje

Olimpijsko zlato pravljeno od srebra

Ostali sportovi -
Zlatna medalja, koju dobijaju pobednici na igrama u Londonu, sastoji sa 92,5 odsto od srebra, sadrži 6,16 procenata bakra i svega 1,34 odsto zlata, prenosi portal Finmarket, uz napomenu da je cena takvog odličja 500 dolara

Olimpijske medalje koje dobijaju sportisti u Londonu su po obimu najveće u modernoj istoriji tih igara, ali su po sadržaju zlata siromašnije nego na prehodnoj najvećoj smotri svetskog sporta u Pekingu.Zlatna medalja, koju dobijaju pobednici na igrama u Londonu, sastoji sa 92,5 odsto od srebra, sadrži 6,16 procenata bakra i svega 1,34 odsto zlata, prenosi portal Finmarket, uz napomenu da je cena takvog odličja 500 dolara.Vrednost srebrene medalje, koju dobijaju osvajači drugog mesta na Igrama, je 260 dolara. To je bezmalo upola manje nego što vredi najsjanije odličje, dok je vrednost brozane medalje procenjena na svega tri dolara.

Stručnjaci, medjutim, upozoravaju da je tržišna vrednost olimpijskih medalja drastično veća i kao primer navode "astronomsku" cenu koju je za vlastito zlatno odličje dobio američki hokejaš Marke Velš. Zlatna medalja koju je Velš " zaradio" kao član američkog hokejaškog tima prodata je, naime, na jednoj aukciji za 310.700 dolara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track