Oliver Ivanović: Kosovski Srbi bi morali da slušaju državu!
Foto: Zorana Jevtic

Intervju

Oliver Ivanović: Kosovski Srbi bi morali da slušaju državu!

Politika -
Vlada Srbije je jedinstveno podržala sporazum, u Skupštini ga je izglasalo 225 poslanika, tako da Srbi sa severa nemaju prostora da išta odbijaju

BEOGRAD - Postignuti dogovor mora se poštovati.Vlada je jedinstveno podržala sporazum, u Skupštini ga je izglasalo 225 poslanika, tako da Srbi sa severa nemaju prostora da išta odbijaju, kaže u intervjuu Oliver Ivanović, bivši državni sekretar u Ministarstvu za KiM i jedan od lidera Srba sa severa.Četiri predsednika odbijaju sve o čemu se Vlada dogovorila u Briselu?- Ne valja što pokušavaju da odbrane Ustav od Vlade. Precenili su sopstvene mogućnosti. Oni jesu značajni, ali nisu pandan Vladi. Ako nisu za dogovor, treba jasno i pošteno da kažu: nećemo dalje, i da se povuku sa svojih pozicija. Problem je što su animirali stanovništvo i uspeli da ga homogenizuju oko stava da odbacuju svaki sporazum.Zašto traže referendum?- Žele da skinu odgovornost sa sebe. Zatim su shvatili da ne mogu ga da zakažu kad žele i s pitanjem koje su zamislili, pa su posegnuli za Ustavnim sudom. To je politički naivno. Bojim se da će se u ostatku Srbije stvoriti animozitet prema Srbima sa severa kao remetilačkom faktoru.Pominje se mogućnost da će biti smenjeni.- Nadam se da neće biti brzih i radikalnih rešenja i da neće biti međusobnog ucenjivanja. Nadam da će prevladati razum kod ljudi, koji zastupaju ne samo svoje interese i interese svojih porodica već i građana koji žive na severu.Kakav je vaš stav u ovom trenutku? I vi živite u Kosovskoj Mitrovici?- Srpska vlada je jedina kojoj možemo da verujemo. Šta je alternativa, kosovska vlada ili Brisel? To za nas nije alternativa. Ako ne verujemo Vladi, nemamo nikakvu mogućnost da opstanemo na KiM. Sporazum nije idealan i mogao je biti bolji, a u delegaciji je trebalo da bude Srba s Kosova, i to baš onih koji se najviše bune.Dačić i Vučić otvoreno su govorili da sporazum nije idealan, ali jedino moguć.- Predsednici opština ne shvataju diplomatski rečnik. Oni razumeju jasne poruke, ali ne one koje dolaze putem medija, nego kroz državne kanale.

Vučićeva poseta dobar signal♦ Vučić je najavio posetu Kosovu. Da li će to uliti poverenje Srbima sa severa?- To je dobar signal, ali politika ne može da se vodi samo preko premijera i prvog potpredsednika Vlade, već i kroz institucije sistema i svih ministarstava.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track