Olivera Kovačević osporava srpske olimpijske medalje

SKANDAL ILI NEZNANJE

Olivera Kovačević osporava srpske olimpijske medalje

Ostali sportovi -
Kovačevićeva je rekla da medalje iz vremena SFR Jugoslavije ne pripadaju samo Srbiji

Olivera Kovačević, voditeljka Jutarnjeg programa Javnog servisa Srbije, pokušala je u razgovoru sa ministarkom omladine i sporta Alisom Marić, opovrgne činjenicu da je Srbija na tek okončanim Olimpijskim igrama u Londonu osvojila 100. medalju na tim nadmetanjima, jer kako je rekla medalje iz vremena SFR Jugoslavije ne pripadaju samo Srbiji.

Marićeva je, vidno zatečena takvim stavom novinarke RTS-a kazala da je najbitnije da su te medalje osvojene.

Podsetimo, predsednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša rekao je pre 20-ak dana u intervjuu “Jutarnjem listu” da Srbiji pripadaju sve olimpijske medalje koje je Jugoslavija osvojila od Olimpijskih igara 1920. godine u Antverpenu do onih u Seulu 1988. godine.

Povod za intervju bilo je razjašnjenje pravila Statuta Međunarodnog olimpijskog komiteta, po kojem je Srbija naslednica svih medalja u pomenutom periodu i što ove godine očekuje jubilarnu stotu olimpijsku medalju.

"Mi tu ništa ne možemo napraviti. To je odlučeno još 1992. godine. Naime, sve novonastale države primljene su u MOK kao nove članice, a Srbiji se računalo članstvo SFRJ, pa tako i rezultati," rekao je tada Mateša.

http://www.youtube.com/watch?v=dc22t9ywQUI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track