OPASNO: Ima li aflatoksina u mleku za bebe?!

Šta je s najmlađima

OPASNO: Ima li aflatoksina u mleku za bebe?!

Društvo -
Bez namere da prejudiciramo predstojeće analize uzoraka mleka koje konzumiraju bebe, u pamćenju nam je još uvek prošlogodišnji skandal koji je istim povodom potresao Kinu

Od konzumiranja aflatoksina posebno su ugrožena deca i ona bi svakako trebalo da izbegavaju proizvode kod kojih postoji rizik zagađenja koliko god je to moguće. Kod odraslih ljudi izloženost aflatoksinima može da se otkrije na osnovu analize krvi, ali da li se neko zapitao šta je sa mlekom za bebe? I koliko su na udaru "otrovnog mleka" naši najmlađi...

Bez namere da prejudiciramo predstojeće analize uzoraka mleka koje konzumiraju bebe, u pamćenju nam je još uvek prošlogodišnji skandal koji je istim povodom potresao Kinu.

Naime kineska Generalna uprava za nadzor kvaliteta, inspekciju i karantin bila je prinuđena da naloži domaćoj mlekari "Ava dejrij" da obustavi proizvodnju, pošto je aflatoksin koji može da izazove rak pronađen u njenoj bebi formuli.

Formula za bebe mlekare "Ava" se, inače, uglavnom distribuirala u supermarketima u gradovima Hunan i Guangdung. Takođe aflatoksin je utvrđen u mleku koje je proizvela jedna od vodećih kineskih mlekara "Mengnju dejrij".

Inače mleko je često u žiži kineskih skandala u sektoru hrane. Sa tržišta je povučen i kontigent bebi formule mlekare "Jili" zbog visokog sadržaja žive, a 2008. se industrijskom hemikalijom melamin, koja se našla u hrani za bebe, otrovalo 300.000 dece, a šestoro je umrlo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track