OPET FALE RAKETE: Protivgradna zaštita počinje 1.maja sa 8.500 projektila

Isti problem

OPET FALE RAKETE: Protivgradna zaštita počinje 1.maja sa 8.500 projektila

Srbija -
To je malo više od polovine minimuma raketa. Mi smo imali para za 3.000, lokalne samouprave su kupile oko 1.000, i od prošle godine je ostalo oko 4.500 raketa, poručio Predrag Marić

JAGODINA - Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije Predrag Marić, izjavio je večeras da će sezona protivgradne zaštite, početi 1. maja, sa 8.500 raketa što je dovoljno za prvi talas.

"To je malo više od polovine minimuma raketa. Mi smo imali para za 3.000, lokalne samouprave su kupile oko 1.000, i od prošle godine je ostalo oko 4.500 raketa", rekao je Marić učestvujući u emisiji jagodinske televizije Palma plus.

Trenutno se obavljaju lekarski pregledi za strelce, kojih je 3.300, i oni će biti plaćeni oko 9.000 dinara sa dotacijama lokalnih samouprava, napomenuo je Marić.Marić je istakao da domaće fabrike protivgradnih raketa imaju kapacitete za proizvodnju dovoljnih količina raketa. Marić je objasnio da je protivgradna zaštita u tešku poziciju došla 2010. godine.

"Odlukom, tadašnjeg državnog vrha da se iz Hidrometereološkog zavoda premesti u Sektor za vanredne situacije MUP a da nisu u rešeni sistemski problemi: način finansiranja, način nabavke raketa, finansiranje strelaca, obezbeđenje sredstava za radarske sisteme... Mi smo te probleme nasledili", dodao je Marić.

Prošle godine smo inicirali Zakon zaštite od grada koji reguliše i način finansiranja i preventivni način zaštite od grada. Sada čekamo i nadamo se, pošto je prošao javnu raspravu da će u novom sazivu Skupštine biti usvojen, dodao je Marić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track