Opozicija protiv smene državnih službenika

Opozicija protiv smene državnih službenika

Politika -
Poslanici opozicije su tokom rasprave ukazali da postoji Zakon o državnim službenicima iz 2005. godine u kojem postoji ocenjivanje rada zaposlenih i da bi Vlada toga trebala da se pridržava

BEOGRAD - Opozicija traži da se obriše član Zakona o ministarstvima po kome ministar u roku od 45 može da otpusti državnog službenika ako nije zadovoljan njegovim radom.

Poslanici opozicije su tokom rasprave ukazali da postoji Zakon o državnim službenicima iz 2005. godine u kojem postoji ocenjivanje rada zaposlenih i da bi Vlada toga trebala da se pridržava.Poslanik DSS-a Miloš Aligrudić kazao je da razume bojazan onih koji dolaze na čelo da će neko da opstruiše njihov rad, ali je dodao da ipak postoji drugo rešenje za taj problem kao i da je uveren da SNS nije kreator tog člana zakona."Uveren sam da SNS nije kreator ovog člana. Sumnjam da su neke druge, manje stranke to predložile. Uzmite u ruke Zakon državnim službenicima i videćete da može doći do vanrednog ocenjivanja i na osnovi toga smenjivanje državnih službenika koje se može obaviti brzo i efikasno", rekao je Aligrudić, prenosi B92.Poslanici Liberalno demokratske partije ocenili su da se tim članom omogućava novi talas političkih zapošljavanja.Poslanica DS-a Gordana Čomić rekla je da rok od 45 dana, ako danas vlada bude izabrana, ističe 10. septembra i da ćemo tada dobiti spisak izbačenih.Reč je o spornom članu 38 Zakona o ministarstvima, koji mora da bude izglasan pre izbora vlade, i koji prema nekim ocenama stvara mogućnost da se kadrovi koji su radili u prethodnoj vlasti uklone. Državni službenici će po tom članu imati 45 dana da se dokažu novim ministrima, inače im sledi otkaz, bez prava žalbe.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track