OPREZ: Otrovna tunjevina u Konzumovim konzervama

Povlače s tržišta

OPREZ: Otrovna tunjevina u Konzumovim konzervama

Društvo -
RIAL tunjevina komadi u salamuri, u pakovanju od 160 grama proizvedena u oktobru 2012. godine, s rokom upotrebe do oktobra 2015. godine, sadrži prevelike količine histamina

ZAGREB - Hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede saopštilo je da se sa tržiša povlači Konzumova konzervirana tunjevina uvezena iz Tajlanda zbog prevelike količine histamina.

RIAL tunjevina komadi u salamuri, u pakovanju od 160 grama proizvedena u oktobru 2012. godine, s rokom upotrebe do oktobra 2015. godine, sadrži prevelike količine histamina.

Ova tunjevina predstavlja rizik za zdravlje potrošača, posebno za decu i trudnice, upozorilo je Ministarstvo.

Prekomernim unosom ribe i proizvoda od ribe kontaminirane oslobođenim histaminom, ljudi se izlaže riziku koji može dovesti i do nastanka akutnih alergijskih reakcija.

U Srbiju nije uvožena sporna tunjevina iz Hrvatske

Konzerve tunjevine “Rial”, za koju je u Hrvatskoj utvrđeno da ima visoki nivo histamina, ove godine nisu uvožene u Srbiju, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu poljoprivrede.

Od proizvođača iz Tajlanda, koji proizvodi pomenutu tunjevinu, uvezena je jedino tuna u salamuri “K plus” - lot 11243, koja je u Srbiju ušla 25. januara ove godine i tada je kontrolom ustanovljeno da histamina nema, naveli su u ministarstvu.Hrvatsko ministarstvo poljoprivrede naredilo je povlačenje konzervi tunjevine "Rial", koju je trgovačka kompanija "Konzum" uvezla iz Tajlanda, zbog visokog nivoa histamina. Konzerve od 160 grama proizvedene su u oktobru 2012.Kako su javili iz hrvatskog ministarstva, ta tunjevina predstavlja rizik za zdravlje potrošača, a naročito za osobe koje ne podnose histamin i proizvode od ribe, kao i za decu i trudnice, jer konzumacija može da dovede do nastanka akutnih alergijskih reakcija.

To nije prvi put da se konzerve tunjevine iz Tajlanda, uglavnom, zbog viška histamina, povlače sa hrvatskog tržišta."Konzum" je saopštio da je počeo da povlači sporni proizvod iz rafova prodavnica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track