OPREZ: Srbi pojačali dežurstva na severu, Rosu patrolira i provocira

OPREZ: Srbi pojačali dežurstva na severu, Rosu patrolira i provocira

Politika -
Predsednik Opštine Leposavić Dragiša Vasić koji je i komandir Kriznog štaba kazao da je poslednjih dana primećeno intenzivnije kretanje Rosu, što izaziva dodatnu zabrinutost žitelja

KOSOVSKA MITROVICA - Predstavnici kriznih štabova četiri srpske opštine na severu Kosova odlučili su da uvedu pojačano dežurstvo na potencijalno rizičnim lokacijama zbog intenzivnog prisustva i kretanja specijalnih jedinica Rosu, koje su pod komandom prištinskih vlasti.

Predsednik Opštine Leposavić Dragiša Vasić koji je i komandir tamošnjeg Kriznog štaba, kazao je da je poslednjih dana primećeno intenzivnije kretanje Rosu, što izaziva dodatnu zabrinutost žitelja. Oni "vozilima patroliraju duž magistralnih puteva što Srbi vide kao provokaciju i mogućnost za ponovni upad te interventne jedinice koja je silom u julu 2011. godine pokušala da zauzme sever", rekao je Vasić.

On je ponovio da Srbi "ni po koju cenu" neće prihvatiti integraciju u sistem kosovske vlasti. Vasić je procenio da bi pokušaj nasilne integracije mogao da poprimi "šire razmere sa nesagledivim posledicama" i ukazao da u tom slučaju niko neće moći da kontroliše narod.

On je, međutim, izrazio nadu da se međunarodne bezbednosne strukture, a pre svih Kfor, poštujući mandata koji im je poveren na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, neće staviti na stranu kosovskih institucija, kao 2004. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja