Optužni predlog protiv Dulića, Janjića i Drobnjaka

Optužni predlog protiv Dulića, Janjića i Drobnjaka

Crna Hronika -
Specijalni tužilac Miljko Radisavljević podneo je optužni predlog Višem sudu protiv Olivera Dulića, Nebojše Janjića i Zorana Drobnjaka

BEOGRAD – Specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević podneo je danas optužni predlog protiv Olivera Dulića, Nebojše Janjića i Zorana Drobnjaka.

Tužilaštvo za organizovani kriminal podnelo je optužni predlog Višem sudu u Beogradu protiv bivšeg ministra Olivera Dulića, njegovog pomoćnika Nebojše Janjića i vršioca dužnosti direktora Puteva Srbije Zorana Drobnjaka zbog zloupotrebe službenog položaja.

Oni su osumničeni za zloupotrenu službenog položaja u vezi sa izdavanjem dozvola za postavljanje optičkih kablova na trasama državnih puteva.

Kako su naveli u tužilaštvu, osumnjičeni su firmu Niba invest stavili u povlašćeni položaj u odnosu na druge investitore koji su se javili, jer su od njih zahtevali da dostave svu dokumentaciju propisanu zakonom.

Specijalni tužilac Miljko Radisaljvević kaže da je optužni predlog podnet i protiv na Nebojšu Janjića, saradnik u ministarstvu za zaštitu životne sredine u vreme Dulićevog ministarskog mandata i Zorana Drobnjaka, direktora Puteva Srbije. Optužni predlog je podnet za delo kojim su date dozvole firmi Nuba invest za postavljanje optičkih kablova duž autoputa."Njima je stavljeno na teret da su investitoru "Nuba invest" iz Beograda nezakonito izdali prvo saobraćajno-tehničke uslove, a zatim i lokacijsku dozvolu, tražene saglasnosti i konačno građevinsku dozvolu i pored upozorenja od strane zaposlenih u Ministarstvu zaštite životne sredine i prostornog planiranja i Javnog preduzeća Putevi Srbije da za to nisu ispunjeni zakonom propisani uslovi", kaže Radisavljević.Specijalni tužilac dodaje da je izdavanjem traženih dozvola investitoru "Nuba invest" omogućeno da gradi mrežu optičkih kablova na putonom zemljištu državnih puteva kojima upravljaju Putevi Srbije na koridorima od Beograda do granice sa Hrvastkom, Mađarskom, Rumunijom, Bugarskom i Hravtskom."Pored toga, u postupku odlučivanja o zahtevima "Nuba invest" oni su ovog investitora stavili u povlašćeni položaj u odnosu na sve druge investitore od kojih su zahtevali da dostave svu potrebnu dokumentaciju koja je propisana zakonom", dodao je Miljko Radisaljvević.

Dulić je u utorak, 9. oktobra saslušan u Tužilaštvu posle čega je pušten. Duliću je u ponedeljak, 8. oktobra Skupština Srbije ukinula poslanički imunitet na koji se pozvao prilikom pokušaja policije da ga uhapsi u subotu, 6. oktobra.

Oliver Dulić smatra da je podizanje optužnog predloga protiv njega "kompromis tužilaštva i izvršne vlasti i to na njegovu štetu" i najavio da će na sudu dokazati da je apsolutno poštovao zakon. "Mislim da je bilo jasno da je ovaj režim hteo da vidi jednog bivšeg ministra u zatvoru, i mislim da je očigledno pritisak bio toliki da je postupak morao da ode u sledeću fazu", mišljenja je Dulić.

http://www.youtube.com/watch?v=JHBEkENWp6I

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track