Orić, Gotovina i Šarović skinuti sa američke crne liste?
Foto: Fonet

Uprkos poternici Interpola

Orić, Gotovina i Šarović skinuti sa američke crne liste?

Crna Hronika -
Ukida im se zabrana raspolaganja bilo kakvom imovinom koju eventualno ima u SAD i dopušta putovanje u tu zemlju

SARAJEVO - Bivši komandant Armije BiH u Srebrenici Naser Orić i hrvatski general Ante Gotovina skinuti su sa američke crne liste.

Odluku o tome američke vlasti donele su 30. januara i ona je kasno sinoć objavljena. Prema odluci, Oriću se ukida zabrana raspolaganja bilo kakvom imovinom koju eventualno ima u SAD i dopušta putovanje u tu zemlju. Ista odluka je donesena i za Antu Gotovinu, generala Hrvatske vojske.

Orić i Gotovina su se na crnoj listi SAD našli pošto ih je Tribunal u Hagu optužio za ratne zločine. Sa američke crne liste je uklonjeno i ime Mirka Šarovića, donedavnog ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i aktuelnog funkcionera SDS-a.

Šarović je na crnu listu dospeo nakon afere "Orao". On je tada optužen da je znao za poslove koje je ta firma, sa sedištem u Bijeljini, imala s režimom Sadama Huseina u vreme kada je Iran bio pod sankcijama UN. Podsetimo, Interpol Srbije raspisao je nedavno difuzne poternice za Naserom Orićem i Hakijom Meholjićem, koje srpsko tužilaštvo sumnjiči za zločine nad Srbima u Podrinju 1992.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track