Orić: Ratovao sam za Srbiju na Kosovu!

Orićevi rani radovi

Orić: Ratovao sam za Srbiju na Kosovu!

Društvo -
Kao specijalac MUP Srbije krajem osamdesetih godina, ratni komandant vojske BiH nekoliko puta odlazio na Kosovo da bi smirio demonstracije albanskih separatista

BEOGRAD - Oprostite mi moju ružnu prošlost.Naser Orić, komandant snaga Armije BiH tokom rata na prostoru bivše Jugoslavije, krajem osamdesetih i početkom devedesetih bio je policajac srpskog MUP, a jedno vreme je čak ratovao s albanskim teroristima na Kosovu!Naime, kao pripadnik policijske jedinice za specijalne zadatke Orić je bio na Kosovu, gde je učestvovao u akcijama protiv albanskih ekstremista, a bio je i telohranitelj tadašnjeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića. Kurir ekskluzivno objavljuje fotografiju Orića u uniformi srpskog MUP, a Orić za Kurir ekskluzivno otkriva kako se osećao kao „srpski policajac“.- Tačno, bio sam pripadnik specijalnih jedinica MUP Srbije i u nekoliko navrata bio sam na Kosovu kada je trebalo smiriti neke demonstracije koje su pokretali Albanci - kaže Orić. On dodaje i da mu je u opisu posla bilo i obezbeđivanje predsednika i državnih funkcionera, pa je tako nekoliko puta bio i u pratnji tadašnjeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića.- Nisam bio u njegovom ličnom obezbeđenju, već su našu jedinicu angažovali u zavisnosti od procene situacije prilikom nekih većih skupova, poput onog na Gazimestanu 1989. godine - objašnjava Orić. On kaže i da je s Miloševićem tokom boravka u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala u Sheveningenu imao korektan odnos.- Kruže priče da smo Milošević i ja odlični prijatelji i da se družim s njegovim sinom Markom, da smo u redovnom kontaktu. To nije tačno. Istina je da smo imali korektan odnos, a s Markom se nikada nisam čuo. Viđao sam mu ženu i dete kad su dolazili u posetu Slobodanu Miloševiću, i to je sve - kaže Orić. On dodaje da je sve počelo izlaskom u javnost nekih fotografija iz pritvorske jedinice u Sheveningenu, što je inače najstrože zabranjeno.

Naser Orić u uniformi MUP Srbije
Naser Orić u uniformi MUP Srbije

Naser Orić sa Miloševićem u Hagu
Naser Orić sa Miloševićem u Hagu

Naser Orić: Uhapsio sam Vuka Draškovića i dao mu paklu cigaretaNa početku policijsko-ratničke karijere Oriću je pripala čast da posle demonstracija 9. marta 1991. uhapsi Vuka Draškovića, tada najvećeg opozicionog lidera.- Čuo sam da je rekao da sam prema njemu postupao korektno i da sam mu dao paklu cigareta. To je tačno, ali samo sam obavljao svoj posao. I to korektno. Onako kako sam uvek radio i pre rata, i tokom rata, a i sada - kaže Orić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja