Oskrnavili mošti kneza Lazara!

Neverovatan nemar: Uništavaju relikvije umesto da ih štite

Oskrnavili mošti kneza Lazara!

Društvo -
Prilikom uzimanja uzoraka za analizu DNK ekipa Republičkog zavoda za zaštitu spomenika oštetila posmrtne ostatke srpskog kneza, tvrdi antropolog Srboljub Živanović

BEOGRAD - Umesto da čuvaju, oni uništavaju relikvije.Mošti kneza Lazara oštetila je ekipa Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture 2006. godine, tvrdi istaknuti antropolog Srboljub Živanović, koji je na blogu riznicasrpska.net u novembru 2011. napisao da je uzet isečak mekog tkiva iznad butne kosti i isečak kosti dužine 2,5 centimetara.Šteta uz blagoslov- Ekipa Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Srbije koja je obavljala iskopavanja u manastiru Manasija 2006, misleći da se u otkopanoj vladarskoj grobnici Lazarevića nalaze mošti despota Stefana, sina kneza Lazara, uz blagoslov nadležnog braničevskog episkopa Ignjatija otišla je u Ravanicu da uzme uzorak Lazarevog tela radi analize DNK. Tom prilikom su mošti kneza Lazara znatno oštećene. Odsečena su meka tkiva iznad butne kosti i uzet isečak kosti dugačak 2,5 centimetara. Ovo sasvim nepotrebno odsecanje i skrnavljenje moštiju izvršeno je na zahtev Zavoda za zaštitu spomenika kulture Srbije, čiji je osnovni zadatak da zabrani oštećenja spomenika i sačuva mošti svetitelja. Do oštećenja je došlo i uz blagoslov nadležnog episkopa SPC, kome je Crkva poverila da se stara o svetim moštima i spreči njihovo skrnavljenje - napisao je Živanović.U Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture uputili su nas na arheologa Marina Brmbolića, koji je vodio iskopavanje u manastiru Manasija, ali on nije mogao ništa da kaže o oštećenju moštiju kneza Lazara.Ne žele da pričaju- Naša ekipa je vršila iskopavanje u Manasiji i, zbog sumnje da se mošti despota Stefana možda nalaze u manastiru Koporin, prvi put je, uz blagoslov vladike braničevskog Ignjatija, odlučeno da se uradi analiza DNK. Profesor antropologije Živko Mikić uzeo je uzorak i poslao ga na Medicinski fakultet u Beogradu, pa pitajte njega - rekao nam je Brmbolić. Profesor u penziji Živko Mikić nije bio voljan da priča o tom događaju.- Za mene je ta priča završena, doviđenja - rekao je Mikić.U Patrijaršiji u Beogradu uputili su nas na episkopa braničevskog Ignjatija, ali iz Braničevske eparhije do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovor na pitanje u vezi sa oštećenjem moštiju jednog od najčuvenijih srpskih srednjovekovnih vladara.

Oskrnavljene... Iz moštiju uzet uzorak kosti od 2,5 centimetara
Oskrnavljene... Iz moštiju uzet uzorak kosti od 2,5 centimetara

Selidbe moštiju kneza Lazara♦ 1389. telo kneza Lazara sahranjeno je u Prištini, u Crkvi Svetog Vaznesenja.♦ 1391. mošti su iz Prištine prenete i sahranjene u Crkvi Vaznesenja Gospodnjeg u Ravanici, gde su počivale skoro 300 godina.♦ U toku austrijsko-turskog rata (1683-1699), u Velikoj seobi Srba 1690, monasi iz Ravanice mošti kneza Lazara su položili u crkvu od drveta u Sentandreji u Mađarskoj.♦ 1693. mošti kneza Lazara preseljene se u manastir Vrdnik na Fruškoj gori.♦ U vreme austrijsko-turskog rata (1716 -1718) vrdnički monasi nakratko su mošti sklonili u Futog.♦ Posle pobede austrijske vojske u ratu mošti su vraćene u Vrdnik.♦ U toku revolucije 1848/49. godine, u strahu od mađarske odmazde, Srbi su mošti na tri meseca sklonili u Klenak, da bi potom bile vraćene u Vrdnik.♦ Zbog bombardovanja Nemaca 6. aprila 1941. godine vrdnički arhimandrit Longin je kivot s moštima kneza Lazara preneo u manastir Bešenevo.♦ Iz straha od ustaša u NDH, mošti su u aprilu 1942. godine prenete u Beograd, u Sabornu crkvu, gde su ostale do 1988.♦ Od 28. juna 1988. godine pa narednih godinu dana mošti kneza Lazara su, povodom obeležavanja 600 godina od Kosovskog boja, boravile u velikom broju manastira u Srbiji.♦ 1989. mošti kneza Lazara su, posle skoro tri veka, ponovo položene u manastir Ravanicu, gde se i danas nalaze.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track