Oslobođen novinar Zoran Petakov

Apelacioni sud

Oslobođen novinar Zoran Petakov

Crna Hronika -
Mera kućnog pritvora poništena je jer je došlo do apsolutne zastarelosti slučaja

BEOGRAD – Apelacioni sud u Beogradu doneo je odluku da poništi meru kućnog pritvora aktivisti Antifašističke akcije Novog Sada Zoranu Petakovu i on će uskoro biti pušten iz „kućnog zatvora“.

Mera kućnog pritvora poništena je jer je došlo do apsolutne zastarelosti slučaja.Aktivisti Antifašističke akcije Novog Sada Zoranu Petakovu bila je izrečena mera od 100 dana kućnog pritvora uz mere elektronskog nadzora, u zamenu za služenje kazne zatvora od 100 dana. On se u „kućnom zatvoru“ nalazi više od 40 dana.

Iako su pravni zastupnici ranije ukazivali da je došlo do apsolutne zastarelosti slučaja, „postupajući sud“ se oglušio na to.

Petakovu je 2008. godine prvo bila izrečena novčana kazna od 100.000 dinara, koja je potom 2011. godine zamenjena zatvorskom u trajanju od 100 dana, nakon čega je osuđeni zatražio da se zatvorska kazna zameni kućnim pritvorom.

Petakov je osuđen za uvredu bačkog episkopa Srpske pravoslavne crkve Irineja (Mirka Bulovića), koji ga je tužio 2005. godine, jer je Petakov u nastupu u jednoj televizijskoj emisiji rekao da SPC podržava određene ekstremističke grupacije u Srbiji.

Petakov je tada episkope Artemija, Amfilohija, Atanasija i Irineja označio kao „četiri jahača apokalipse“.

Pojedine nevladine organizacije su ranije oštro kritikovale presudu i podsetile da je sudija Miroslav Bošnjak, izričući presudu, rekao da takva uvreda protiv crkve nije zabeležena ni u vreme „najstrašnijeg komunizma“, kao i da je i on, kao hrišćanin, uvređen zbog istupa Petakova.

NVO su ukazale i da je sud odbio da izvede bilo koji predloženi dokaz i da je odbio da sasluša oštećenog Irineja.

Irinej je u građanskoj parnici takođe tužio Petakova i tražio odštetu od milion dinara, ali sud je to odbio.EPK/Autonomija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track