Osnovci u Boru uče rumunski jezik

Pilot projekat

Osnovci u Boru uče rumunski jezik

Srbija -
Oko 400 učenika od prvog do osmog razreda iz Bora, Zaječara i Negotina, koji su se izjasnili za učenje rumunskog jezika sa elementima nacionalne kulture, pohađaće ovaj fakultativni predmet do kraja školske godine

BOR - Oko 400 učenika od prvog do osmog razreda iz Bora, Zaječara i Negotina, koji su se izjasnili za učenje rumunskog jezika sa elementima nacionalne kulture, pohađaće ovaj fakultativni predmet do kraja ove školske godine.

Reč je o pilot projektu u koji će u naredna dva meseca biti uključeno 13 osnovnih škola u Zaječarskom i Borskom okrugu.

Pilot nastava na rumunskom jeziku organizovana je u dve smene svakog petka od 12 i 18 časova, a đaci će nastavu pohađati po grupama.

"U Boru je ovim programom obuhvaćeno 152 učenika od petog do osmog razreda koji će Rumunski jezik sa elementima nacionalne kulture učiti u gradskim osnovnim školama", rekla je Svetlana Modec, koordinator osnovnih škola u Boru.

Prema njenim rečima, nastava je organizovana tako što su svi učenici podeljeni u šest grupa, koji će pilot nastavu pohađati u Osnovnim školama "Branko Radičević", "Vuk Karadžić", "Dušan Radović", "Sveti Sava" i "3.oktobar".

Za potrebe dvomesečne pilot nastave angažovano je osam profesora sa licencom, a među njima je i Elena Kožuharu, profesor rumunskog jezika iz Kuzina kod Pančeva, koja će rumunski jezik predavati borskim školarcima.

"Pošto je reč o pilot projektu, biće to skraćena verzija čitanja, pisanja i konvezacije. U svakom slučaju, razmenićermo kulturu i običaje", rekla je Elena Kožuharu.

Početku nastave u Osnovnoj školi "3.oktobar" u Boru prisustvovao je sekretar Nacionalnog saveta rumunske nacinalne manjine u Srbiji Marčal Dragan.

"To je još jedan dokaz da se zakoni primenjuju na celoj teritoriji Republike Srbije. Ovo je takođe i prilika da profesori iz Vojvodine uspostave kontakt sa profesorima iz istočne Srbije u cilju kvalitetnijeg obrazovanja dece", rekao je Dragan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja