OSTADE HRVATIMA: Izgubili smo Bitku na Neretvi
Foto: Print Screen

OSTADE HRVATIMA: Izgubili smo Bitku na Neretvi

Pop kultura -
Izvršni producent bio je Jadran film koji će, odlučeno je posle dugogodišnjih pregovora koji su, ističu u toj kući, rešeni na zadovoljstvo sviju strana, ubuduće biti jedini ovlašćen zastupnik

ZAGREB - Film "Bitka na Neretvi" i službeno pripada hrvatskoj kinematografiji!'Bitka na Neretvi', najveći filmski ratni spektakl s ovih prostora, od sada i službeno pripada hrvatskoj kinematografiji i na međunarodnoj sceni prikazivaće se kao film hrvatskih autora, potvrdili su Jadran film i reditelj Veljko Bulajić.

To je bio međunarodni projekt s više producenata, deo njih bio je okupljen u Udružene jugoslavenske producente, a imao je i strane koproducente. Izvršni producent bio je Jadran film koji će, odlučeno je posle dugogodišnjih pregovora koji su, ističu u toj kući, rešeni na zadovoljstvo sviju strana, ubuduće biti jedini ovlašćen zastupnik.

Osim međunarodne distribucije Jadran film će preuzeti zaštitu autorskih prava, osim rediteljevih, i snimatelja Tomislava Pintera, kompozitora Vladimira Krausa Rajterića i scenografa Duška Jeričevića.Od raspada Jugoslavije mnogi su svojatali film, manipulisali njime, prikazivali ga bez mog znanja i prodavali, a ni ja ni moji saradnici za to nikada nismo dobivali novac od autorskih prava, iako je ostvario velike prihode domaćoj kinematografiji, ustvrdio je Bulajić i dodao da je na projektu bilo osamdeset odsto filmskih radnika iz Hrvatske.

Po njegovim rečima, dosadašnja distribucija u bioskopima i televizijskim programima često je obavljana nezakonito, a kvaliteta prikazivanih kopija bila je tehnički nezadovoljavajuća.'Bitka na Neretvi' snimljena je 1969. i zapamćena kao jedan od najskupljih filmskih projekata u nas, a oborio je rekord gledanosti. Popularnosti filma pridonela je i glumačka ekipa u kojoj su, uz domaće zvezde, bili slavni Jul Briner, Sergej Bondarčuk, Orson Veles i drugi. Godinu dana nakon što je snimljen, bio je nominovana za Oskara u kategoriji stranog filma, a pre tri godine na festivalu u Moskvi uvršten je među deset najznačajnjih filmova o Drugome svetskom ratu.

http://www.youtube.com/watch?v=_f3pADnu3Cw

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track