OSTAO PRAZNIH RUKU: Mandićeve pare dali Miliju
Foto: Damir Dervisagic

Greška Sokoja

OSTAO PRAZNIH RUKU: Mandićeve pare dali Miliju

Stars -
Autor Cecinih hitova „Isuse“ i „Beograd“ greškom Sokoja nije dobio nadoknadu za emitovanje pesama, već je novac ni kriv ni dužan dobio Mili

Legendarni pop pevač i kompozitor Oliver Mandić je pukim slučajem otkrio da mu Sokoj nije isplatio nadoknadu za autorska prava za pesmu “Isuse” koju je komponovao, kao i za aranžman za “Moj Beograde”. U ovoj agenciji za zaštitu autorskih prava su greškom Cecini hitovi zavedeni kao dela Aleksandra Milića Milija.

Pošto Mandić nije godinama odlazio u Sokoj, kako bi ispravno upisao svoja dela, ova greška nije ni otkrivena sve do 2002, a kako saznajemo muzičar je tek nedavno otišao da ukaže na propust. Album “Fatalna ljubav”, na kojem se nalaze sporne Mandićeve pesme za Cecu, rađen je 1995. To znači da je on sedam godina bio uskraćen za tantijeme svojih pesama. Prema nekoj gruboj proceni nije primio oko 100.000 dinara.

Kako smatraju naši sagovornici iz Sokoja, do greške je najverovatnije došlo jer je Mili kompozitor najvećeg broja pesama koje Ceca izvodi, pa mu je neko pripisao i ove dve.

"Prema Sokojevoj evidenciji, po prijavi navedenog dela, koja datira iz 2002. Mandiću su se isplaćivali autorski honorari. Greške u isplati su moguće ukoliko autor ne prijavi svoje delo ili ukoliko drugi koautor pogrešno prijavi, navede netačne podatke u prijavi dela", kaže Marija Cvijanović portparol Sokoja.

Zbog greške Oliver neće moći da svoj novac dobije retroaktivno, ali će ga dobijati za buduća javna emitovanja. On nije bio raspoložen za razgovor na ovu temu, ali saznajemo da neće pokretati tužbu.

"Greške u sistemu Sokoja su moguće, kao što su moguće na primer u nekoj banci. To je mali procenat, ali realno nekome nanosi štetu. Ne znam koliku je štetu u pomenutom slučaju pretrpeo Mandić, ali znam da je mogao da mnogo ranije angažuje pablišera da brine o njegovim pravima", rekao nam je Rodoljub Stojanović, direktor organizacije “Ricom Publishing”.

Najplaćeniji dobijaju i po osam milionaDirektor organizacije Sokoj Aleksandar Kovačević nedavno je rekao da su naplatili rekordnih 800 miliona dinara za proteklu godinu. Ovaj novac deli se na 11.000 autora. Prosečan autor godišnje dobija između 1.000 i 5.000 dinara, a oni najplaćeniji, ima ih oko 300, mogu da dobiju i do osam miliona godišnje. U vrhu onih koji najviše zarađuju nalaze se kompozitori Dragan Brajović Braja, Vlado Georgiev, Aleksandar Milić Mili, Goran Bregović, Zdravko Čolić, Kornelije Kovač, Sanja Ilić, Bora Đorđević, Zoran - Kiki Lesendrić, Vlada Graić, Futa Radulović, Miloš Roganović...(Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track