Pooštravanje

Oštriji uslovi za penziju od 1. januara 2013.

Društvo

Autor:

Svi koji ispunjavaju uslove za odlazak u penziju a žele što pre da se penzionišu, moraju podneti zahteve na šalterima filijala Fonda PIO najkasnije do 30. decembra

penzioni fond, penzioneri, vojni penzioneri,

Ilustracija

BEOGRAD - Starosna granica za odlazak u penziju od prvog januara naredne godine biće pomerena za četiri meseca, a prema još važećim pravilima, svi koji ispunjavaju uslove mogu da podnesu zahtev za penzionisanje do 30. decembra 2012. godine.

"Ovo pooštrenje uslova se odnosi samo na sticanje prava, a ne i na obračun penzija. Obračun se ne menja, pa će onaj ko ode u penziju 2013. godine imati ista prava i visinu penzije, kao i onaj ko je zahtev podneo do kraja ove godine", kazao je pomoćnik direktora Sektora za ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja Branislav Rašić.

On je dodao da svi koji ispunjavaju uslove za odlazak u penziju a žele što pre da se penzionišu, moraju podneti zahteve na šalterima filijala Fonda PIO najkasnije do 30. decembra. 

Rašić je precizirao da se od 2013. godine muškarcima podiže starosni uslov, a ženama i godine staža potrebne za penzionisanje za po četiri meseca. U ovoj godini muškarci sa 40 godina staža su mogli da se penzionišu najranije sa 53 godine i osam meseci života, a u 2013. godini će se ova starosna granica podići za četiri meseca.

Od naredne godine žene će u penziju moći najranije sa 53 godine i četiri meseca života i sa 34 godine i četiri meseca staža.

Rašić je napomenuo da će biti promenjeni i uslovi za porodičnu penziju tako što se starosna granica uvećava za šest meseci - udovica će morati da ima najmanje 51, a udovac 56 godina.

Propisi se menjaju i za radnika sa beneficiranim radnim stažom, tako da će, kako je rekao Rašić, osiguranici kojima se staž računa sa uvećanim trajanjem, moći da podnesu zahtev sa navršene 54 godine.

Policijski službenici koji rade na složenim operativnim poslovima, zaposleni u BIA, VOA, VBA i Upravi za izvršenje krivičnih sankcija u 2013. godini će moći da se penzionišu sa 53,6 godina života i 21 godinom staža, uz uslov da su na radnim mestima sa beneficiranim radnim stažom proveli 11 godina.

Rašić je napomenuo da će ostali policijski službenici, koji imaju beneficiran radni staž, u narednoj godini moći da se penzionišu sa 56 godina dok po sadašnjim propisima to mogu da učine sa 55,8 godina. 
"Osnovni uslov za odlazak u starosnu penziju se ne menja, a to je za muškarca 65 godina života i 15 godina staža, a za ženu 60 godina života i 15 godina staža", naglasio je on. 

Zakonom je predviđeno da se uslovi za odlazak u penziju postepeno pooštravaju do 2023. godine, kako u pogledu godina života, tako i u pogledu godina staža. 

"Tada će biti potrebno da muškarac ima 40 godina staža i najmanje 58 godina života, a zena 38 godina staža i 58 godina života", ukazao je Rašić. 
U protekloj godini nije bilo većeg priliva zahteva, tako da je do 30. novembra primljeno 144.494 za starosnu penziju, 52.730 za invalidsku i 52.599 zahteva za porodičnu penziju. 

U odnosu na prošlu godinu, nije došlo do povećanja broja zahteva za penzionisanje već taj broj stagnira. 
Ukupan broj korisnika penzija u Srbiji iznosi 1.690.000, što predstavlja povećanje od 51.355 penzionera. Visina prosečne penzije u Srbiji iznosi 22.917 dinara.

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Tagovi

Komentari (19)

Pošaljite komentar 

Popularni komentari

 • Кипераш

  Кипераш

  Како је кренуло, још мало па ћете изгласати закон, да човека када заврши радни однос треба уклонити, да му не би исплаћивали заслужену пензију.

  67 Odgovori 
 • Milanka

  Milanka

  Penzioneri nisu na budzetu drzavre. PIO, pod hitno, neka vrati; imovinu, nekretnine,itd., sve ono sto je kupljeno i izgradjeno od novca penzionera, novac koji su ljudi uplacivali za svoj radni vek, i neka penzionere ostave na miru, jer ce oni mnogo bolje ziveti kada budu sami rukovodili sa svojim novcem. Dosta je vise politckih poena na kontu penzi ... više onera !
  Otkuda navedeni prosek penzije ?!! Ja, licno, imam 12.000 penziju !!! Da sam na cupriji sakupljala, za 30 god.rada bih vise skupila !!!
  Koja je to matematika da se prezivi, a o komunalijama da ne govorim ???
  Zato, vratite penzionerima njihovo, ostavite ih na miru ili ce preko milion, sa ovakvim i manjim primanjima, uzeti motku i traziti svoje ! Izgleda da je to jedini nacin da se stvari postave na svoje mesto i konacno kaze istina o penzionerima. D O S T A !!!

  62 Odgovori 
 • saner

  saner

  Kako stvari stoje penzije se UKIDAJU.

  57 Odgovori 

Poslednji komentar

 • POLICE MAN SRPSKI PATRIOTA

  POLICE MAN SRPSKI PATRIOTA

  S obzirom da sam poceo da radim sa nepunih 19 godina naravno kao policajac,,,te da sam branio sve moguce drzave i sisteme pocev od Jugoslavije,Srbije i Crne Gore,Srbije,,,,zatim pohodio sva moguca ratista pocev od hrvatskog,bosanskog,kosovskog i naravno najagoreg srpskog-kriminalnog,,,zatim sluzio sve moguce vlasti u nazovi zemlji Srbiji,,,,Sada mo ... više gu slobodno da kazem da mi penzija koju sam zasluzio odavno nece biti ni potrebna,,,toliko je lep zivot u srbiji da mogu da radim do svoje 100-te godine zivota...Mogu samo jos da dodam da je jadna ova drzava koju sluzim i branim isto kao i oni na njenom celu koji je vode....

  5 Odgovori 

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Političari u Srbiji i Albaniji imaju priliku da odmerenim i odgovornim izjavama daju pozitivan doprinos Denis Kif ambasador Velike Britanije

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!