OTKRIVENE 3 MASOVNE GROBNICE: Žrtve iz bolnice u Vlasotincima s kraja 1944. čekaju ekshumaciju!
Foto: Printskrin

Zatražena urgeniciju od Republičkog tužioca

OTKRIVENE 3 MASOVNE GROBNICE: Žrtve iz bolnice u Vlasotincima s kraja 1944. čekaju ekshumaciju!

Društvo -
Grobnicu je locirao nekadašnji pripadnik OZNE koji je prisustvovao streljanju, i tom prilikom predao Komisiji za tajne grobnice originalni spisak od 350 streljanih, navodi Nikola Popović

VLASOTINCE - Komisija za tajne grobnice zatražila je urgeniciju od Republičkog tužioca u vezi ekshumacije grobnice Guvnište kod Vlasotinca u kojoj su pronađene kosti žrtava iz bolnice u Vlasotincima iz 1944. godine, kao i još dve masovne grobnice - na Brdu mira i u Boljevcima.“U jesen 2010. učestvovao sam sa sekretarom Državne komisije u probnom iskopavanju ove tajne grobnice, gde smo pronašli kosti žrtava iz bolnice u Vlasotincima sa kraja 1944. godine.I pored prijave policiji koja je obeležila ovu grobnicu, tada nedležni Viši sud u Leskovcu (od pre godinu dana Više javno tužilaštvo), ništa ne preduzima da se ekshumira ova grobnica. Što je još gore, opštinska vlast nije našla za shodno da je privremeno uredi i odgovarajuće obeleži”, navodi Nikola Popović, saradnik Komisije za tajne grobnice.Popović ističe da su pronađene još dve tajne masovne grobnice iz 1944. na dve lokacije.

"Na Brdu mira u Gornjem Milanovcu blizu spomenika Crvenoarmejcima, čiji završetak izgradnje su obeležili Broz i Brežnjev 1962. godine, prilikom raščišćavanja osušene bagremove šume posađene iznad masovne grobnice gde su sahranjeni „neprijatelji naroda“ krajem 1944, pronađeni su posmrtni ostaci. Ovu grobnicu locirao je nekadašnji pripadnik OZNE koji je prisustvovao streljanju, i tom prilikom predao Komisiji za tajne grobnice originalni spisak od 350 streljanih", navodi Popović i dodaje: ."Sve to je snimljeno kamerom na licu mesta, a Komisija nije imala materijalnih sredstava da napravi probnu ekshumaciju".Prema njegovim rečima, otkrivena je nedavno i nova tajna masovna grobnica u selu Kraljevo kod Aleksinca pored Morave, koju je svojevremeno locirala Komisija za tajne grobnice kao jednu od 211 masovnih grobnica iz posleratnog perioda, koje su do danas ostale neobeležene, izuzev one u Boljevcima.

http://www.youtube.com/watch?v=7qLEjoRbubA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track