Otrov u pastama za zube

Opasno po zdravlje

Otrov u pastama za zube

Društvo -
Oštećenja srca izaziva triklosan, supstanca koja se nalazi u sredstvima za održavanje oralne higijene, sapunima i ruževima, potvrdila najnovija istraživanja

BEOGRAD - Alarmantno!Poslednje istraživanje američkih naučnika s Kalifornijskog univerziteta utvrdilo je da je supstanca triklosan, koja se nalazi u različitim pastama za zube, sapunima, ruževima i antibakterijskim vodama za ispiranje zuba, opasna po naše zdravlje!- Ispitivanje koje je obavljeno na miševima i sitnim ribama pokazalo je da se 20 minuta nakon njihovog izlaganja triklosanu, koji inače ima antibakterijska svojstva, srčana funkcija smanjuje za čitavih 25 odsto! Kod ljudi, ova supstanca onemogućuje da se signali iz mozga pošalju u mišiće i direktno je odgovorna za pad srčane funkcije za 10 odsto - obelodanjeno je u ovom naučnom radu, u kome je profesor Ajzak Pesah naglasio da za srčane bolesnike upotreba triklosana može da bude fatalna.Najopasnija je upotreba ruževa i pasti za zube jer ova hemikalija dospeva do organizma oralnim putem, a kako je utvrđeno, tu se zadržava i krvotokom prenosi kroz celo telo.Hemičarka Ivana Đujić objasnila nam je da to znači da supstanca ne menja oblik i da deluje trajno. Kako je dodala, problem je što se rad kozmetičkih kuća bazira isključivo na profitu.- Ne slažem se s time što kozmetičke kuće insistiraju na sintetskim proizvodima, a ni s tim da istraživanja obavljaju u svoje svrhe. Tada imaju zacrtane ciljeve kojima od samog starta teže, a negativne reference najčešće prećute ili ih kamufliraju - kaže ova hemičarka i dodaje da je strašno i to što se mnoge od opasnih materija nalaze i u hrani koju svakodnevno konzumiramo.

Paraben izaziva rak dojkeNedavno je utvrđeno i da sastojak paraben može prouzrokovati rak dojke jer je u velikim količinama pronađen kod žena koje su obolele od ove bolesti. Parabeni se mogu naći u mnogim proizvodima, pa zato i ne čudi da njihovo korišćenje od mladosti zapravo uzrokuje nakupljanje ove supstance u organizmu, što dovodi do tumora. Njih ima u ruževima za usne, losionima, kremama za samopotamnjivanje, hidratantnim kremama, kremama za sunčanje... Paraben se krije u nazivima metilparaben, etilparaben i mnogim drugim, pa je dobro izbegavati proizvode na kojima piše da sadrže bilo koji od tih sastojaka.

Šta je triklosan♦ Triklosan je otkriven pre gotovo 50 godina, a prvi se put koristio za dezinfekciju pre i posle hirurških zahvata.♦ Poseduje antibakterijsko i antigljivično dejstvo, te suzbija pojavu bolesti desni.♦ Laboratorijske analize potvrdile su da podstiče genetske mutacije u bakterijama koje ispuštaju proteine.♦ Zbog njega je došlo do mutacija ešerihije koli, salmonele, MRSA i listerije, koje su postale imune na njega.♦ Koliko se lako upija, govori podatak da ga u majčinom mleku ima u ogromnim količinama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track