Otrovno mleko na 180 farmi u Hrvatskoj!

Afera „Aflatoksin“

Otrovno mleko na 180 farmi u Hrvatskoj!

Planeta -
Proizvođači „Dukat“ i „Megle“ prestali da otkupljuju mleko s poljoprivrednih gazdinstava u Slavoniji zbog prisustva kancerogene supstance

ZAGREB - Sve zatrovano.Mleko sa čak 180 hrvatskih farmi zatrovano je kancerogenim aflatoksinom. Zato su proizvođači mleka „Dukat“ i „Megle“ obustavili otkup svežeg sirovog mleka sa slavonskih farmi.Hrvatsko ministarstvo poljoprivrede poslalo je 11 uzoraka mleka s farmi u Beč na analizu, a kod njih 10 pronađena je nedozvoljena količina otrova aflatoksina.Iz „Dukata“ su saopštili da je odluka o obustavi otkupa doneta na osnovu rezultata analiza iz njihovog sistema kontrole sirovog mleka, kao i dodatnih analiza nezavisne laboratorije. Budući da je kao izvor aflatoksina utvrđena stočna hrana, „Dukat“ je farmerima obezbedio mikrofiksator, koji bi nivo aflatoksina trebalo da smanji, umesto da baci zatrovane količine.Proizvođač „Megle“ takođe je pronašao aflatoksin M1 u mleku.- Otrovi su nađeni u mleku i mlečnim proizvodima, što predstavlja i nacionalni problem. Mikotoksini dospevaju u mleko korišćenjem zagađene stočne hrane, tako da ćemo se truditi da sve analiziramo - naveli su iz „Meglea“.Oba proizvođača ističu da će otkup biti nastavljen čim farme budu mogle da isporučuju ispravno mleko.Inače, mleko s aflatoksinom iz Hrvatske našlo se na rafovima skoro svih zemalja u regionu. Makedonija, BiH i Crna Gora povukle su sporne količine i proveravaju nivo otrova kod svojih proizvođača. Crnogorsko Ministarstvo poljoprivrede naredilo je obustavu rada četiri svoja proizvođača pasterizovanog mleka.

Ministar osudio mlekareHrvatski ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina osudio je postupak velikih mlekara koje su jednostrano odbile da otkupljuju mleko s mnogobrojnih farmi. On je istakao da je nedopustivo to što su tako nešto preduzeli bez konsultacija s nadležnim ministarstvom, kojem je najpre trebalo da pošalju nalaze da ih i sami provere.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja