Otvara se 50.000 novih radnih mesta u Srbiji!

U najavi i smanjenje poreza za privrednike

Otvara se 50.000 novih radnih mesta u Srbiji!

InfoBiz -
Auto-industrija, poljoprivreda, IT sektor i građevinarstvo četiri su sektora koje će država subvencionisati do polovine 2016. godine

BEOGRAD - Sa više novca šanse za uspeh su veće.Prema najavama budućeg premijera Aleksandra Vučića, auto-industrija, poljoprivreda, građevinarstvo i IT sektor četiri su oblasti koje će država subvencionisati do polovine 2016. godine i koje će biti ključne za zapošljavanje novih radnika.Devizni prilivUkupna suma subvencija biće veća nego ranije i one će biti dodeljivane po svakom novom radnom mestu, a njihova visina zavisiće od vrste delatnosti u kojoj se novi radnik zapošljava. Dodatni podsticaj zapošljavanju biće i smanjenje poreza za privrednike, pa se očekuje da će zahvaljujući ovim merama posao dobiti više od 50.000 ljudi.Ekonomista Mlađen Kovačević smatra da bi trebalo da se subvencionišu sve oblasti koje donose devizni priliv.- Građevinarstvo je u katastrofalnoj situaciji i pitanje je koliko će i subvencije uspeti da ostvare napredak. Ukoliko se realizuje Južni tok, onda će mnogo naših građevinaca na tome raditi, a to će pozitivno uticati i na dolazak direktnih stranih investicija. Što se tiče poljoprivrede, ona je naša velika šansa, ali suočava se sa ogromnim problemima. Pred gašenjem se nalazi 896 sela jer je u njima uglavnom staračko stanovništvo. Poljoprivrednici nemaju sredstva za mehanizaciju. Potrebne su subvencije za ratarstvo, poljoprivredu, stočarstvo, voćarstvo, ali i da se stimuliše ostanak na selu - kaže Kovačević za Kurir i dodaje da je dobro ono što je „Fijat“ uradio jer auto-industrija doprinosi zapošljavanju ljudi, ali ne može da reši naš veliki spoljni dug.Za državu bi, kako smatra ekonomista Nikola Tasić, poljoprivreda trebalo da bude na prvom mestu.Poljoprivreda ključna- Na prvom mestu treba da bude poljoprivreda jer će ona da povuče ostale privredne grane. Osim direktnih subvencija, ima prostora i za povoljne kredite kako bi privrednici sami pravili strategiju razvoja.

Ljubomir MadžarPOTREBNO JE UREDITI TRŽIŠTEEkonomista Ljubomir Madžar smatra da država pre svega treba da uredi tržište na kojem će privrednici koji imaju ideju moći uspešno da posluju i bez pomoći države.- Subvencije su rešenje ako neko ima dobru ideju i ne može da dođe do kredita, pa mu onda država da pozajmicu, s tim da je vrati kada počnu da se ubiraju plodovi. Ključno je da se utvrde pravila igra na tržištu i da se onda država što manje meša - ističe Madžar.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track