UŽIVO IZBORI NA KOSMETU: Zatvorena biračka mesta. Izlaznost 43,5 odsto
Foto: Beta

Prevremeni parlamentarni izbori

UŽIVO IZBORI NA KOSMETU: Zatvorena biračka mesta. Izlaznost 43,5 odsto

Politika -
Pravo glasa ima 1.782.454 građana, od kojih oko 130.000 Srba

GRAČANICA - Na Kosovu su otvorena biračka mesta za prevremene parlamentarne izbore, na kojima učestvuje 30 političkih subjekata iz svih nacionalnih zajednica. Pravo glasa ima 1.782.454 građana, od kojih oko 130.000 Srba. Svih deset biračkih centara u centralnom delu Kosova je otvoreno i izbori su počeli uz pojačane mere bezbednosti. Prvi put parlamentarni izbori će biti održani u četiri opštine u severnom delu Kosova. Pomoć i podršku u održavanju izbora u tom delu Kosova pružiće Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju. Skupština Kosova ima 120 poslanika, a od toga su 20 garantovana mesta za pripadnike manjinskih zajednica. Od 20 garantovanih mesta 10 pripada srpskoj zajednici. Centralna izborna komisija je otklonila dilemu da li Srbi imaju pravo da glasaju dokumentima koji nisu izdata na Kosovu. Prema poslednjoj odluci, pravo glasa imaju svi bez obzira kakva dokumenta imaju, samo je potrebno da su ona važeća. Jedini uslov je da budu upisani na birački spisak. Izbore nadgleda više od 2.000 domaćih i međunarodnih posmtrača, među kojima je i posmatračka misija Evropske unije koja je na Kosovo došla na poziv predsednice Kosova Atifete Jahjaga.

19.00 - Zatvorena biračka mesta. Centralna izborna komisija u Prištini saopštila je da je na prevremenim parlamentarnim izborima odziv na nivou Kosova bio 43,50 odsto."Procenat glasanja na nivou Kosova je 43,50 odsto", navedeno je na veb sajtu CIK-a.

18.56 - Samo 30 minuta pre zatvaranja biračkih mesta na tri biračka mesta u opštini Srbica u selima Sipol, Acarevo i Kopilic predstavnici jedne stranke počeli su da pune glasačke kutije. U mestima gde je počelo punjenje kutija nalaze se tužioci i policija Kosova. Inace opstina Srbica je poznata kao glavno jezgro Demokratske partije Kosova Hašima Tačija, a i 2010. godine bilo je identičnih problema.Krivični zakon Kosova predviđa od šest meseci do pet godina zatvora za manipulacije na izborima.

16.10 - Šef posmtaračke misije Evropske unije na Kosovu Roberto Gualtieri ocenio danas da se glasanje na prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu odvija bez problema.“Drago nam je da vidimo da današnji izbori protiču lagano. Mi smatramo da su ovi izbori veoma važni za demokratiju i nadamo se da će se današsnji izborni dan nastaviti kao i do sada”, rekao je Gualtieri nakon obilaska biračkog centra u OŠ “Vuk Karadžić” u Zvečanu.On je dodao da će misija na čijem je čelu sutra popodne objaviti preliminarni izveštaj na pres konferenciji.

15.52 - Član Centralne izborne komisije na Kosovu Nenad Rikalo izjavio je danas u Zvečanu da je nekim građanima na Kosovu bilo onemogućeno da na vanrednim parlamentarnim izborima glasaju sa srpskim ličnim dokumentima. Preliminarni rezultati CIK mogu se očekivati večeras nakon 23 sata a konačni možda tek za mesec dana, izjavio je Rikalo nakon obilaska jednog od biračkih centara u Zvečanu.On je novinarima kazao da nepravlnosti nije bilo osim u opštinama Peć, Istok, Klina i Kosovo Polje gde biračima nije dozvoljeno da glasaju sa srpskim ličnim dokumentima.Iako je CIK doneo odluku da građani mogu glasati sa srpskim dokumentima, to građanima u ovim sredinama na pojedinim biračkim mestima nije dozvoljeno, rekao je Rikalo.Odluka CIK je nedvosmislena da su sva važeća dokumenta prihvatljiva na dan izbora, sva UNMIK dokumenta, gde se svim građanima mora dozvoliti da glasaju sa dokumentima koja poseduju, podsetio je on.“Intervenisao sam u CIK i ja mislim da će to biti rešeno,” rekao je Rikalo dodajući da će prebrojavanje glasova biti obavljeno na licu mesta nakon zatvarnja birališta.Rikalo je naveo da su glasovi raseljenih koji glasaju van Kosova danas počeli da se procesuiraju i njihovo prebrojavanje će početi za nekoliko dana, a možda ćemo prve rezultate znati sa desetak dana.

15.39 - Na vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu do 15 sati glasalo je 27,05 odsto birača. Kako je objavio CIK, do 15 sati u opštinama sa većinskim srpskim stanovnistvom je izaslo: u Klokotu 29,22 odsto, Gračanici 26,75 odsto, Novom Brdu 24,21 odsto, Partešu 26,72 odsto, Raanilugu 28,20 i Štrpcu 26,20 odsto .Prema zavnicnicima Koalicije nevladniih organizacija "Demokratija na delu", u popodnevnim satima primećeno je porodično glasanje i vozila kandidata za poslanike pored glasačkih mesta.

Takođe "Demokratija na delu" je na konferenciji za novinare preko zvaničnika ove organizacije Dritona Selmanaja upozorila da je primećen propagandni materjal Demokratske partije Kosova Hašima Tačija pored glasačkih mesta. Vezano s tim Selmanaj je rekao da su tužilastvo i policija Kosova odmah preduzeli mere i uhapsili nekoliko osoba.

14.25 - Koordinator Upravljačkog tima za uspostavljanje Zajednice srpskih opština (ZSO) Ljubomir Marić pozvao je građane na Kosovu i Metohiji da, povodom vanrednih parlamentarnih izbora koji se danas održavaju u pokrajini, u što većem broju podrže politiku Vlade Srbije.

“Želim da ovim putem uputim poziv svim građanima na Kosovu i Metohiji da danas u što većem broju podrže politiku Vlade Republike Srbije omoguće osvajanje što većeg broja poslaničkh pokrajinskih mandata kako bismo sproveli politiku Vlade i na taj način došli u poziciju da se vise nikad ne odlučuje negde tamo gde se donose odluke, bez nas samih”, rekao je Marić.

14.18 - Specijalni predstavnik EU na Kosovu Samuel Žbogar izrazio je danas zadovoljstvo zbog normalnog toka vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu i pozvao građane da glasaju. Žbogar je, prilikom obilaska glasačkog centra u Hali sportova "Prvi oktobar" u Prištini, izjavio da današnji dan podseća na praznik, što i jeste pošto se na izborima bira novo rukovodstvo, preneo je Radio Slobodna Evropa.

„Srećan sam na normalan tok izbora, kao što je to bilo tokom lokalnih izbora...Nadam se da će tako i ostati a kako bi sutra imali rezultate i videli kakav će biti sastav nove vlade. Pozivam ljude da glasaju. Danas je dan kada se vaš glas čuje", rekao je on.

11.40 - U Kosovskoj Mitrovici do 11 časova izašlo je 830 građana od ukupno 26.832 birača.

11.10 - Pošto je glasala, kosovska predsednica Atifete Jahjaga pozvala je građane da masovno izađu na birališta, dodavši da ovi izbori treba da pokažu jačanje demokratije na Kosovu.Lider Demokratske partije Kosova (DPK) i aktuelni predsednik vlade Hašim Tači je rekao da su ovi izbori veoma bitni za budućnost Kosova. Lider Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa je u kratkom obraćanju medijima, pošto je obavio svoju građansku dužnost, rekao da poziva građane da u velikom broju izađu na birališta. U tom duhu je i lider Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Ramuš Haradinaj nakon glasanja pozvao građane da glasaju i omoguće da Kosovo napreduje.

11.00 - Ambasadorka SAD u Prištini Trejsi Džejkobson posetila je više glasačkih mesta. "Obezbedite da se danas vaš glas čuje. Izađite i glasajte", napisala je Džejkobson na Tviteru.

10.00- Komandant Kfora, italijanski general Salvatore Farina izjavio je danas u Kosovskoj Mitrovici da Kfor garantuje sigurnost svim građanima na Kosovu i na dan izbora. Farina je jutros obišao vojnike Kfora koji su stacionirani ispred jednog od biračkih centara u severnom delu Mitrovice nakon čega je poručio da Kfor garantuje bezbednost i da blisko sarađuje sa Policijom Kosova i Euleksom. “Mi uveravamo ljude da se osećaju slobodnim da glasaju ili ne", poručio je Farina.

9.25 - Sva biračka mesta na Kosovu i Metohiji otvorena su na vreme i do sada nisu zabeleženi problemi, rekao je član Centralne izborne komisije Nenad Rikalo. "Sva biračka mesta su u 7 sati otvorena, praktično nije bilo nikakvih problema, na određenim biračkim mestima u Zvečanu i Leposaviću je primećeno da ima manje biračkih listića što je u saradnji sa OEBS-om otklonjeno", rekao je Rikalo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track