OTVORENO STERIJINO POZORJE: Festival u znaku dva jubileja
Foto: Dragan Kadić

Počela kulturna manifestacija u Novom Sadu

OTVORENO STERIJINO POZORJE: Festival u znaku dva jubileja

Pop kultura -
Pozorje je obeležje Novog Sada, uz njega sam odrasla i sazrevala, kaže predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković
1 / 4 Foto: Dragan Kadić

Za pozorišne sladokusce!

Minutom ćutanja za nastradale u poplavama, besedom glumca Nebojše Dugalića i izvođenjem predstave „Unosno mesto“, po tekstu Aleksandra Ostrovskog, u režiji Egona Savina, Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda, u ponedeljak veče je u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu otvoreno 59. Sterijino pozorje.Ulasci bez karte Tokom deset dana publika će imati priliku da vidi devet predstava u selekciji nacionalne drame i pozorišta koje će se boriti za glavne festivalske nagrade. Tema ovogodišnjeg festivala je „20. vek - priča bez kraja“. Značajni deo programa biće posvećen obeležavanju dva jubileja - 150 godina od rođenja Branislava Nušića i veku od početka Velikog rata.

Pripala im čast da otvore Pozorje... Iz predstave „Unosno mesto“
Pripala im čast da otvore Pozorje... Iz predstave „Unosno mesto“

- Pozorje je obeležje Novog Sada, uz njega sam odrasla i sazrevala. Nekada sam pokušavala da uđem bez karte i nije mi bio problem da sedim na stepeništu. Sećam se još sjajne „Mise u a-molu“ Ljubiše Ristića. Počastvovana sam što naša manifestacija sledeće godine slavi 60. godina postojanja, čime ne mogu da se pohvale baš mnogi - kaže za Kurir Maja Gojković.Predsednica Skupštine Srbije će, ako joj obaveze budu dozvolile, pogledati još nekoliko drama koje su u selekciji.

Maja Gojković
Maja Gojković

- Pokušaću da dođem da pogledam čuvenu „Gospođu ministarku“ u muškoj podeli - objašnjava Gojkovićeva i dodaje:- Večeras ću posebno uživati jer ću moći da gledam Seku Sablić, koju volim u svakoj ulozi. Izdvojila bih kao svoje miljenike malo i moje Novosađane Gordanu Đurđević i Borisa Isakovića, koga znam iz detinjstva.Srbljanovićeva favoritGlavni favorit za najvažniju nagradu za savremeni tekst je Biljana Srbljanović, koja će, ukoliko bude laureat, ući u istoriju kao jedini pisac sa čak šest priznanja.U prvim redovima smo, pored prve dame srpskog parlamenta, primetili i Miru Banjac, Radoslava Laleta Pavlovića...

Mira Banjac
Mira Banjac

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track