Ovako će izgledati Tadićev kabinet!

Kurir otkriva

Ovako će izgledati Tadićev kabinet!

Politika -
Lider Demokratske stranke oročiće rad ministara na šest meseci - ko ne ispuni zadate ciljeve u tom roku, biće smenjen

BEOGRAD - S rokom trajanja.

Budući mandatar Boris Tadić prihvatio je da formira vladu, ali pod uslovom da mu ruke budu potpuno odrešene. Tadić je, prema saznanjima Kurira, rekao svim članovima koalicije da će ministre postaviti on, ali da će ih i, ako zatreba, lično smeniti.

- Svaki ministar će dobiti plan s detaljnim ciljevima koje treba da realizuje u određenom roku, najverovatnije od šest meseci, nakon čega će, ukoliko posao ne bude urađen, biti smenjen - otkriva Kurirov izvor iz vrha DS. Prema istom izvoru, Tadić je od članova Predsedništva DS zatražio da predlože po tri kandidata za ministre, od kojih će on izabrati najbolje.Buduća vlada najverovatnije će imati 18 članova, ali pominje se i kabinet od 15 ministarstava, što se procenjuje kao manje verovatno. Izvesno je da će socijalisti zadržati resore koje su i do sada imali, ali i da DS ne želi da prepusti Ministarstvo spoljnih poslova lideru LDP.

- Potpis ministra spoljnih poslova, osim predsednikovog i premijerovog, obavezujući je u međunarodnim ugovorima i niko ne želi da dođe u situaciju da Jovanović nešto potpiše na svoju ruku - ističe naš sagovornik.Većina pretendenata za ministarske fotelje već su poznata, a sedam ministarstava još čeka svoje kandidate: Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, Ministarstvo spoljnih poslova, Ministarstvo kulture, Ministarstvo za dijasporu, Ministarstvo za KiM, Ministarstvo prostornog planiranja i Ministarstvo pravde.

- Postoji velika mogućnost da Žarko Obradović nasledi Slavicu Đukić Dejanovićna mestu predsednika parlamenta. Razmatra se i da Ćirić ostane ministar ekonomije, jer su sve stranke zadovoljne njegovim angažovanjem. LDP traži ili Ministarstvo poljoprivrede ili Ministarstvo prosvete - kaže izvor Kurira.

Oliver Dulić gradonačelnik

Kako je Kurir saznao, novi gradonačelnik Subotice biće dosadašnji ministar za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja. U Novom Sadu će ostati Igor Pavličić, a mesto predsednika Skupštine Vojvodine ostaće SVM. Beograd će i dalje voditi Dragan Đilas, dok će njegov pomoćnik Aleksandar Šapić postati predsednik opštine Novi Beograd.

Toma dao rok do ponedeljka

Izabrani predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da će onima koji su počeli pregovore o formiranju parlamentarne većine dati mandat za sastav nove vlade ako do ponedeljka pruže dokaz da su obezbedili većinu.- Ako su se dogovorili, očekujem da će doći do ponedeljka i pružiti dokaz da su obezbedili većinu, kako bi im odmah ponudio mandat. U suprotnom, počeću konsultacije s predstavnicima političkih stranaka, po snazi i broju mandata koje imaju u Skupštini - rekao je Nikolić.On je precizirao da će konsultacije najpre obaviti s predstavnicima SNS, potom DS, zatim koalicije koju predvodi SPS i onda redom sa svim strankama.- Nadam se da neće gubiti dragoceno vreme. Ekonomski pokazatelji su loši - upozorio je Nikolić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja