Ovako je govorio čika Mišo: U životu je najvažnije da ne ukaljaš obraz!

Poslednji sarajevski čistač cipela

Ovako je govorio čika Mišo: U životu je najvažnije da ne ukaljaš obraz!

Planeta -
"Čistač sam cipela već 60 godina, ali ovo je pošten posao. A u životu je najvažnije ne ukaljati obraz i biti pošten do kraja života", kazao je čika Mišo pre nekoliko godina

SARAJEVO - Za novinare, čika Mišo je uvek bio idealan sagovornik. Bilo da se radi o ekonomiji, sportu, kulturi ili neki drugim sferama života, on je uvijek imao svoj komentar. Nakon odgovora na postavljeno pitanje, Mišo je uvek govorio i o stvarima koje ga muče i tište.

Jednom prilikom, dok su novinari radili anketu uoči utakmice baraža sa Portugalom, poslednji ulični čistač cipela počeo je da plače. Nije bio zadovoljan ni srećan životom kojim je živeo poslednjih godina.

"Mala penzija, a veliki troškovi. Šta da vam kažem", kazao je čiak Mišo krijući suze.

U Sarajevo je stigao 1946. godine kao 15-godišnjak. Njegova velika ljubav bio je boks ali, kako je govorio, od boksa se ne živi. Šest godina kasnije, od oca je nasledio četke i kreme za cipele pa je počeo da radi na Marijin-Dvoru gde je radio narednih nekoliko decenija. Onda se preselio u Titovu ulicu gde je ostao do kraja svog života.

Čistio je cipele po kiši, suncu, snegu, lepom vremenu i nevremenu.

"Čistač sam cipela već 60 godina, ali ovo je pošten posao. A u životu je najvažnije ne ukaljati obraz i biti pošten do kraja života", kazao je čika Mišo pre nekoliko godina.

Od devetero braće i sestara koliko ih je u Sarajevo došlo iz Uroševca na Kosovu, do juče je Mišo bio jedini živi član porodice Hasani. Šta će biti sa zanatom i alatom, niko ne zna. Ali teško je poverovati da će Sarajevo, u vremenima kakva su ova, dobiti nekog novog Mišu, uličnog čistača cipela.

Na mestu gde je čika Mišo sedio u Titovoj ulici građani su danas doneli cveće i sveće. Mnogi su se se pomolili za dušu poslednjeg sarajevskog uličnog čistača cipela. Osim stolice na kojoj je Mišo sedeo, tu su zapaljene sveće i očišćene cipele kao simbol onoga čime se decenijama bavio.

Husein Hasani, poznatiji kao čika Mišo, biće sahranjen u sredu, 8. januara u 13:00 sati na Gradskom groblju Vlakovo.

http://www.youtube.com/watch?v=hHt1_Sz42hQ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track